Hilversum

Selecteer Pagina

Gemeente Hilversum deelt 500 boompjes uit bij Vonk in de Wijk tijdens de Duurzame Dagen

Gemeente Hilversum deelt 500 boompjes uit bij Vonk in de Wijk tijdens de Duurzame Dagen

Bij Vonk in de Wijk heeft de gemeente Hilversum gratis 500 boompjes uitgedeeld aan de inwoners van Hilversum, die dit in hun tuinen kunnen planten. De Hilversummers moesten zich inschrijven op de locatie van Vonk in de Wijk waar op dat moment een duurzame middag plaatsvond met allerlei activiteiten. Dit initiatief werd gestart naar aanleiding van de Duurzame Dagen. Wethouder Bart Heller heeft op symbolische wijze het eerste boompje overhandigt aan de eerste inschrijver.  

 

Buiten voor een open hal met daarin veel planten en struiken staat een kraampje van de Gemeente Hilversum waar langzamerhand steeds meer Hilversummers zich verzamelen. Bij dit kraampje kunnen de Hilversummers zich zometeen gratis inschrijven waarnaar er in november een plant of struik bij hen thuis wordt bezorgd. Alleen de inwoners van Hilversum komen in aanraking voor het plantje. De plantjes zijn geschikt voor kleinere tuinen in Hilversum en goed voor de diertjes die in de tuinen leven. Dit initiatief streeft naar het verlangen van de gemeente, namelijk het groener maken van de stad Hilversum. 

Het is gezellig druk op het terrein, er is veel animo voor de planten en struiken. Sommige bewoners vragen zelfs een boompje voor hun buurman of buurvouw aan. Één bewoner vroeg een boompje aan voor zijn Syrische buurman, die net is komen wonen in Nederland. ‘Ik heb hem geprobeerd van het tegelen af te houden en dat is gelukt’, aldus de bewoner. Niet alleen de Hilversummers zijn aanwezig, maar ook wethouder Bart Heller (Natuur en Groen) is erbij. Wethouder Bart Heller kwam op zijn fiets naar het terrein. ‘Er is hier ongelooflijk veel belangstelling voor. Onze bewoners geven steeds opnieuw aan dat ze meer groen in de stad willen.’ Daar heeft de gemeente naar geluisterd. De gemeente is namelijk ook bezig met het vergroenen van 25 speelterreintjes, en de komende jaren gaat het ook steeds meer tegels vervangen voor bomen en planten. ‘Dit is één actie uit een lange reeks.’, aldus wethouder Bart Heller. De wethouder heeft in de middag symbolisch het eerste boompje overhandigt aan de eerste inschrijver.  

Leden van de Partij voor de Dieren zijn ook aanwezig bij het initiatief. De partij steunt de Duurzame Dagen. Marco Gerla, lid van de werkgroep Partij voor de Dieren Gooi en Vecht: ‘Ik denk dat er altijd wel meer aandacht voor dit soort initiatieven zal moeten zijn. Vonk heeft altijd een goed initiatief en dat waarderen wij maar ook de bezoekers die hier komen.’ Bij Vonk in de Wijk zijn er veel meer activiteiten waar de bewoners aan mee kunnen doen. Zo kunnen kinderen een tiny house bouwen in een techniekbus én is er een stoepplantjes tour. In de namiddag kunnen ouderen een lezing volgen over duurzame voedingspatronen, daarna is er een gezellige borrel met muziek van de Matching Socks. Jong en oud is er te vinden tijdens deze duurzaam ingerichte dag op het terrein van Vonk in de Wijk.  

Hilversum100 organiseert dit event met steun vanuit de gemeente. Hilversum100 is een netwerk van mensen die breed met duurzaamheid betrokken zijn. Hilversum100 heeft als opdracht allerlei bestaande initiatieven, ideeën, plannen en groepen mensen met elkaar te verbinden. Dit als doel om op een effectieve en efficiënte manier resultaten te boeken op het gebied van duurzaamheid. 

 

 

 

Reportage van Wessel In den Bosch bij het kraampje waar de gemeente de bomen en struiken weggaf. 

 

 

 

Over de auteur

Raf Hulscher

Hoi, ik ben Raf Hulscher (18 jaar) en zit aan de Hogeschool Utrecht opleiding journalistiek. Ik ben erg geïnteresseerd in de maatschappij en houd van uitdagingen. Dat is ook één van de vele redenen waarom ik dit vak heb gekozen. Het lijkt mij leuk om later bij het jeugdjournaal te gaan werken of in de documentaire wereld. Verder vind ik het superleuk om met mensen in gesprek te gaan, en hun verhaal aan te horen. Zelf ben ik nog werkzaam in de horeca, alleen probeer ik een baantje te vinden in dit vakgebied. Zo ga ik hopelijk meer ervaring opdoen tijdens deze opleiding!