Hilversum

Selecteer Pagina

Hilversum scoort slecht op verkeersveiligheid in vergelijking met omliggende regio’s

Hilversum scoort slecht op verkeersveiligheid in vergelijking met omliggende regio’s

Onlangs verscheen er een artikel van nieuwsuur waaruit blijkt dat grote Nederlandse steden het Vlaamse flitspalen-systeem willen introduceren. Reden hiervoor is een toename in het aantal zwaargewonden en doden na een verkeersongeval. In 2019 lag het aantal doden nog op ongeveer 650, waar dat in 2022 745 was. De verwachting is dat in 2023 dit aantal nog verder zal stijgen. Ook in Hilversum zijn er zorgen over de verkeersveiligheid, het aantal verkeersongevallen dat leidt tot ziekenhuisopname stijgt en vergeleken met andere gemeenten in de regio Gooi- en Vechtstreek ligt dit aantal ook erg hoog.

 

Volgens de laatste cijfers van het CBS (2021) neemt het aantal verkeersongevallen dat leidt tot ziekenhuisopname in Hilversum toe als je dit vergelijkt met de jaren 2020

en 2019. In 2019 kende Hilversum 16,3 verkeersongevallen die leidde tot ziekenhuisopname (per 10.000 inwoners). In 2020 steeg dat aantal naar 17,6 verkeersongevallen en in 2021 steeg dit verder 21,7 ongevallen. In de lijngrafiek, rechts te zien, wordt de stijging in kaart gebracht. Wat opvalt is dat, ondanks de COVID-19 maatregelen, die begin 2020 ingingen, het totaal aantal verkeersongevallen dat leidt tot ziekenhuisopname in Hilversum alsnog toenam. Ondanks het vele thuisblijven- en werken, waardoor minder mensen de weg op gingen, is het aantal verkeersongevallen alsnog toegenomen. Dit is op zijn minst opvallend te noemen.

Vergelijking met omliggende gemeenten

Ook in vergelijking met andere, omliggende gemeenten in de regio Gooi- en Vechtstreek zijn de cijfers rondom de verkeersveiligheid in Hilversum zorgwekkend. In vergelijking met de andere gemeente in de regio Gooi- en Vechtstreek scoort alleen Wijdemeren hoger op het aantal verkeersongevallen dat leidt tot ziekenhuisopname in het jaar 2021. In de grafiek links van deze tekst te zien, zijn de cijfers van alle omliggende gemeenten rondom Hilversum te zien. Laren scoort veruit het laagst en Hilversum dus het op één na hoogst. Een mogelijke verklaring voor deze hoge score van Hilversum is de grote hoeveelheid inwoners en werkende mensen in Hilversum. Hilversum is van de zes vergeleken gemeenten de grootste met 93.000 inwoners. Ook werken er natuurlijk veel mensen in Hilversum, bijvoorbeeld op het mediapark. Deze combinatie van veel inwoners en werkenden in Hilversum leidt tot meer drukte op de weg wat weer kan zorgen voor meer verkeersongevallen in de stad in vergelijking met omliggende gemeenten.

In vergelijking met de cijfers in heel Nederland scoort Hilversum wel redelijk goed. In 2021 kende Nederland gemiddeld 24,4 verkeersongevallen die leidde tot een ziekenhuisopname, waar dat in Hilversum op 21,7 ongevallen lag.

Reactie gemeente Hilversum

In een korte reactie laat een woordvoerder van de gemeente Hilversum weten dat de gemeente in hun beleid inzet op een verkeersveilige buitenruimte voor alle verkeersdeelnemers. Om dit beleid vast te stellen heeft de gemeente Hilversum een online onderzoek ingesteld naar mobiliteit waarbij ongeveer 2.172 mensen, die werken of wonen in Hilversum, hebben meegewerkt. Op 19 juli 2023 heeft de gemeente Hilversum het uitvoeringsprogramma Mobiliteit 2040 waarmee ze Hilversum de aankomende jaren leefbaar, bereikbaar, groen en verkeersveiliger willen maken. Verder laat de woordvoerder weten dat niet alle problemen rondom verkeersveiligheid opgelost kunnen worden met maatregelen. ‘Meestal worden ongevallen veroorzaakt door onoplettendheid van de verkeersdeelnemers.’, aldus de woordvoerder.

Naast deze plannen van de gemeente ontvingen we ook een tabel van de woordvoerder van de gemeente. Uit deze tabel, die hier rechts te zien is, blijkt dat het totaal aantal ongevallen in de periode 2019-2021 wel is afgenomen. Als reden hiervoor geeft de woordvoerder het coronatijdperk. Wel is te zien dat het aantal gewonden in de jaren daarna, dus 2022 en 2023 toegenomen is. Er is dus nog altijd werk aan de winkel voor de gemeente Hilversum op het gebied van verkeersveiligheid.

Over de auteur