Hilversum

Selecteer Pagina

Vooral migranten veel last van laaggeletterdheid in Hilversum

Vooral migranten veel last van laaggeletterdheid in Hilversum

Foto gemaakt door Mery van der Vlist

Het is duidelijk dat Hilversum een hoger percentage laaggeletterden heeft dan het landelijk gemiddelde. Terwijl alle Nederlanders samen een percentage van 12% laaggeletterdheid hebben, scoren de inwoners van Hilversum 14% volgens ROA. Recente gegevens tonen aan dat de grootste groep laaggeletterden migranten zijn.

Marleen Hensbergen helpt gezinnen bij het leren van de Nederlandse taal als taalcoach. Ze wordt ingezet als taalcoach zodra asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen. Vanaf dat moment worden ze geen asielzoekers meer, maar statushouders. Marleen heeft al verschillende gezinnen geholpen en het vrijwilligerswerk geeft haar veel energie. Momenteel helpt ze een jong Syrisch gezin, vooral de vader, met het leren van de Nederlandse taal. Hij is erg slim en pakt de taal snel op omdat hij ook gemotiveerd is.

Toch is de Nederlandse taal erg lastig voor mensen waarvoor het niet hun moedertaal is. “In Nederland hebben we veel regels, zoals lidwoorden, voorzetsels en bijvoeglijke naamwoorden, die veel migranten moeilijk vinden,” zegt Marleen. Het is een uitdaging voor migranten, en meestal duurt het gemiddeld drie jaar voordat ze de taal goed beheersen. “Bij het Syrische gezin dat ik nu help, is het lastig omdat de ouders erg gemotiveerd zijn, maar zonder kennis van de Nederlandse taal kun je weinig bereiken. Ze willen graag kinderopvang om meer Nederlandse lessen te volgen, maar er is een wachtlijst voor de opvang. Bovendien is werken noodzakelijk om je kinderen naar de opvang te brengen, en dat kan niet zonder beheersing van de Nederlandse taal.”

Een voormalige leerling (wil anoniem blijven) van Marleen deelt haar ervaring. Ze werkt nu als apothekersassistent en spreekt steeds beter Nederlands. “Dit komt doordat ik dagelijks Nederlands moet spreken met patiënten en collega’s op mijn werk. Dankzij mijn begrip van de taal heb ik werk kunnen vinden, en daar ben ik mijn taalcoach erg dankbaar voor.” Haar kinderen hebben minder last van laaggeletterdheid, omdat ze al op jonge leeftijd naar een Nederlandse school gingen en gemakkelijk een nieuwe taal konden leren. Sterker nog, al haar drie kinderen hebben een vwo-advies gekregen. Hoewel het een complex probleem is, zal het koppelen van zoveel mogelijk taalcoaches aan statushouders naar verwachting de laaggeletterdheid in Hilversum verminderen.

Over de auteur

Mery van der Vlist

Hoi allemaal! Ik ben Mery van der Vlist (2002) en dit jaar begonnen aan de opleiding Journalistiek op de HU. Deze studie wil ik al heel lang doen, maar ik kwam van het MBO dus eerst heb ik daar 2 opleidingen van afgerond. Aan doorzettingsvermogen ontbreekt het dus niet, verder ben ik ook erg enthousiast, positief, en mega nieuwsgierig wat bij journalistiek ook goed van pas komt natuurlijk. Mijn eerste levensteug was in het dorpje Polsbroek en daar woon ik nog steeds. Wel lijkt het mij erg leuk om komend jaar een kamer in Utrecht te vinden! Wat ik wil doen binnen de journalistiek is nog een groot vraagteken, maar daar kom ik vanzelf achter gedurende de studie denk ik zo! :)