Hilversum

Selecteer Pagina

PvdA Hilversum dankt haar oudere leden met rozen op de Dag van de Arbeid

PvdA Hilversum dankt haar oudere leden met rozen op de Dag van de Arbeid

Bestuurslid Puck Kerkhoven overhandigt rozen aan campagneleider Jan Willem Van de Pol, die klaar staat om deze rond te brengen. Foto: Joost Siebeling

Hilversum – Op woensdag 1 mei, de ‘Dag van de Arbeid’, eerde PvdA Hilversum op traditionele wijze haar oudere leden. Met een hartverwarmend gebaar bracht de arbeiderspartij 35 rozen rond door heel Hilversum aan alle trouwe PvdA-leden boven de tachtig jaar.

De rozen worden volgens Puck Kerkhoven, bestuurslid bij PvdA Hilversum, weggegeven aan oudere leden als teken van dankbaarheid: “We zijn als partij erg dankbaar voor de mensen die al zo lang lid zijn.” Kerkhoven, die de hele dag heeft georganiseerd en gecoördineerd, geeft aan dat er in totaal 10 vrijwilligers op pad zijn gegaan om rozen rond te brengen. De vrijwilligers die rozen rond hebben gebracht, bestonden uit prominente leden van PvdA Hilversum. Onder andere fractievoorzitter van de sociaaldemocraten in Hilversum, Jacqueline Kalk, heeft rozen rondgebracht. Maar ook verschillende andere zittende bestuurders, zelfs Tweede Kamerlid Mariëtte Patijn, die woonachtig is in Hilversum, heeft rozen rondgebracht.

Volgens Kalk stellen oudere leden het erg op prijs wanneer een prominent lid van de partij met een roos voor hun deur verschijnt. Kalk benadrukt dat de actie leidt tot interessante en boeiende gesprekken met oudere leden aan de deur. ‘’We horen onder andere verhalen over hoe de oudere leden bij de partij terecht zijn gekomen.’’ Kalk geeft aan dat er ook oudere leden zijn die graag in discussie gaan over verschillende politieke onderwerpen, terwijl andere oudere leden volgens haar juist een meer ingetogen reactie tonen en hun waardering uitspreken over de partij. 

Kalk benadrukt dat het rondbrengen van rozen op de Dag van de Arbeid al van oudsher wordt gedaan: “Mijn ouders hebben zelfs rozen rondgebracht.” Kerkhoven geeft aan dat in die tijd de leeftijd niet tachtig maar vijfenzeventig was om een roos te mogen ontvangen. ‘’Vroeger gingen mensen eerder met pensioen en werden ze ook minder oud. Doordat mensen tegenwoordig later met pensioen gaan en ook ouder worden, hebben we als partij ervoor gekozen om de minimale leeftijd te verhogen, omdat er toentertijd teveel rozen werden uitgedeeld.’’

Het aantal leden van de PvdA-tak in Hilversum is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Kerkhoven meldt dat het aantal leden in twee jaar tijd is gegroeid van 260 naar bijna 300. In vergelijking met andere partijen in de gemeenteraad van Hilversum heeft PvdA Hilversum aanzienlijk meer leden. Zo telde de grootste partij van Hilversum, ‘Hart voor Hilversum’, in 2022 slechts 62 leden (Jaarverslag HvH, 2021, p. 6), wat nog geen 25% vertegenwoordigt van het toenmalige ledenaantal van PvdA Hilversum, dat destijds op 260 leden lag.

Kerkhoven schrijft de stijging van het ledenaantal toe aan de samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA tijdens de recente landelijke verkiezingen: “Het vertrouwen van mensen in het verenigde linkse geluid is sterk toegenomen.” Deze opwaartse trend is niet alleen lokaal, maar ook landelijk waarneembaar. Het ledenbestand van de PvdA is voor het eerst sinds 1977 met meer dan 4000 leden gestegen, van 39.536 leden in 2023 naar 43.675 in 2024. 

Het ledenaantal van de PvdA in Hilversum is ook van groot belang voor de financiering van de lokale afdeling, volgens Kalk. Zij benadrukt dat de lokale afdeling landelijke financiering krijgt op basis van het aantal leden. Daarnaast benadrukt Kalk dat de leden het kloppende hart van de lokale PvdA vormen: “De leden maken het financieel mogelijk voor ons als fractie, om goed te kunnen functioneren.’’ 

Over de auteur

joost Siebeling

Ik ben Joost Siebeling (2004) en ik ben eerstejaars student op de School voor Journalistiek. Ik woon in Eemnes, gelegen dicht bij Hilversum. Ik ben een sociaal en nieuwsgierig persoon. Deze twee eigenschappen zijn erg belangrijk als journalist. Daarom denk ik dat de opleiding Journalistiek perfect bij mij past! Ik wil uiteindelijk op de opleiding ontdekken op welk vakgebied mijn talenten en eigenschappen het best tot hun recht komen. Verder kijk ik erg uit naar de komende vier jaar op de hogeschool!