Hilversum

Selecteer Pagina

Twee keer Beeld & Geluid in Hilversum

Twee keer Beeld & Geluid in Hilversum

Het Beeld & Geluid museum van Den Haag gaat sluiten, maar in het centrum van Hilversum wordt er een nieuw pand geopend. Hilversum telt dan twee Beeld & Geluid panden. Het hoofdgebouw zit namelijk gevestigd op het Mediapark van Hilversum. Maar wat is het voordeel aan twee panden in Hilversum? Wordt alles dan niet té beperkt tot één stad?

Het hoofdgebouw van het Beeld & Geluid Instituut die al in Hilversum stond heeft een gebrek aan opslag. Hierom hadden ze een nieuwe locatie nodig: het oude BCC pand in hartje Hilversum. De muziekcollectie die hier zal komen is afkomstig van het hoofgebouw en van hun locatie in Rotterdam. Dit gaan ze dus in één locatie bundelen. Persvoorlichter en communicatieadviseur Dennis de Bruin van het Beeld & Geluid Instituut verteld dat het naast een plek voor het opslaan van de muziekcollectie, het pand ook een publieksfunctie krijgt. Het is de bedoeling dat je er als bezoeker naar toe kan gaan voor een muzikale ervaring.

Nu komen er dus twee Beeld & Geluid panden in Hilversum te staan. De Bruin laat weten dat het voor hun het handigst is dat het in één stad bij elkaar ligt en het een mooie boost is voor de stad. ‘’Wij zijn een belangrijke trekpleister voor Hilversum. Maar we waren nog niet aanwezig in het centrum en met een nieuwe locatie zijn wij óók daar zichtbaar. Dat vindt de Gemeente Hilversum heel fijn, en wij ook’’, aldus Dennis de Bruin.

Den Haag

Het pand in Den Haag bedroeg te veel kosten waardoor ze hier niet meer mee verder konden gaan. De sluiting van het museum in Den Haag staat los van het nieuwe pand. Daarnaast was het museum in Den Haag helemaal gefocust op nieuws en journalistiek. Bij het gebouw dat nu in Hilversum wordt geopend ligt de focus op muziek. ‘Een heel andere insteek’, omschrijft de Bruin het.

De Bruin denkt wel dat de stad Den Haag hier op achteruit gaat: ‘’Wij waren natuurlijk een mooie plek in het centrum van Den Haag. Maar het huren van het pand in Den Haag was dermate duur dat wij het gewoon niet langer konden huren. Dan moet je soms een keuze maken die niet leuk is, maar die wel verstandig is voor de toekomst van Beeld & Geluid’’.

Media Markt

Voordat het akkoord kwam dat Beeld & Geluid in het oude BCC filiaal mocht intrekken, werd de Media Markt ook als optie overwogen. Sterker nog, het ACM had al goedkeuring gegeven. De Media Markt had als plan om 8 nieuwe winkels te openen, waaronder eentje in Hilversum. De plannen lagen al klaar, maar toch is dit volgens Diederik Heinink, Perspersoon Media Markt, om verschillende redenen niet doorgegaan. Hij geeft aan dat ze op meerdere punten er niet uit kwamen en dat ook de locatie van het pand uiteindelijk niet de juiste plek was.

Locatie Hilversum

Heinink verteld dat de Media Markt een pand in Hilversum wilde omdat het een goede locatie is: ‘’Je kijkt natuurlijk naar je regionale spreiding. Je wilt goed verspreid door Nederland zitten. Hilversum past daar in principe ook goed in’’.

Ondanks het mislukte plan ligt er voor de Media Markt nog geen specifieke planning voor een nieuw pand in Hilversum.

Beide partijen zagen de locatie Hilversum als een uitstekende kans. Nu is het de Media Markt niet gelukt, maar wel het Beeld & Geluid Instituut. Dennis de Bruin verteld waarom:

‘’Ik denk omdat Hilversum dan een van de vele plekken in Nederland zou zijn waar je naar de Media Markt kunt gaan. En wij, Beeld & Geluid, zijn dan wel echt een unieke culturele nieuwe plek in het centrum van Hilversum. Ik denk dat het een mooiere toevoeging is aan het centrum van Hilversum dan de zoveelste Media Markt. Of de consument in Hilversum het daar ook mee eens is, dat moeten we nog maar eens zien.’’

Uitbreiding

Wat voor de Media Markt geldt, ligt er voor Beeld & Geluid ook nog geen plan voor het uitbreiden naar een extra pand, binnen of buiten Hilversum. ‘’We gaan in de toekomst zien of er behoefte is aan meer. Maar ik denk dat het in ieder geval al heel mooi is dat we een extra plek in Hilversum gaan krijgen. We gaan eerst eens zien hoe dat loopt’’ zegt De Bruin.

Over de auteur