Hilversum

Selecteer Pagina

Het opvangcentrum in Ter Apel is niet de maatstaf voor de rest van Nederland  

Het opvangcentrum in Ter Apel is niet de maatstaf voor de rest van Nederland  

Iedereen kent de beelden vanuit Ter Apel: asielzoekers die buiten op de grond moeten slapen omdat er geen plek meer voor hen is. Er zijn dus te veel mensen en te weinig opvangcentra, maar met de komst van de spreidingswet komt hier verandering in. Vanaf 1 februari 2024 hebben Nederlandse gemeenten namelijk de wettelijke taakstelling om asielzoekers op te vangen. Zo ook in de gemeente Hilversum, waar op dit moment zo’n 148 asielzoekers opgevangen worden in Gooiland Hotel. Met de ingang van de nieuwe wet zou Hilversum hier nog zo’n 388 asielzoekers extra bij moeten opvangen, wat zou uitkomen op een totaal van 536 asielzoekers in Hilversum. Naast de gemeente is het COA hier natuurlijk ook nauw bij betrokken, want waar gaan deze mensen naartoe en hoe wordt ervoor gezorgd dat de komst van de asielzoekers niet alleen voor hen, maar ook voor de bewoners van Hilversum aangenaam is? Ter Apel is namelijk niet hoe het in de rest van Nederland hoeft te gaan. 

 

(fysieke) Opvang

Dat er meer asielzoekers aan Hilversum toegewezen zullen worden is een feit, maar deze mensen hebben natuurlijk wel een onderdak nodig. Het COA en de gemeente zijn dan ook druk op zoek naar nieuwe locaties. Lioba van Dam, locatiemanager van Noodopvang Hilversum, vertelt dat het COA en de gemeente samen een concrete lijst van locaties opstellen. Naast de huisvesting biedt het COA ook begeleiding aan. ‘We helpen niet alleen de asielzoekers, we begeleiden ze zodat ze in hun eigen kracht komen te staan’,  aldus Van Dam. Deze begeleiding is er in verschillende vormen. Zo biedt het COA op de locatie in Hilversum trainingen aan over de werking van de arbeidsmarkt in Nederland, de Nederlandse maatschappij en de Nederlandse en Engelse taal. Via deze weg hoopt het COA dat de asielzoekers voldoende begeleiding krijgen om vervolgens zelfstandig te functioneren in de maatschappij. ‘Hilversum is progressief. Hier wil men bouwen aan een toekomst samen met de buurt’, aldus Van Dam.   

 

Hilversumse opstelling  

Het opvangcentrum in Hilversum is een rustige locatie. Dit omdat COA daar veel inzet op individuele begeleiding. Ook René Schuurman, inwoner van Hilversum, bevestigt dit. ‘Er zijn zat mensen die gewoon willen en onze maatschappij willen meehelpen.’ Wel vindt hij dat er ook spreiding in de stad zelf zou moeten plaatsvinden. ‘Als je ze allemaal in één gebouw zet, denk ik dat je een soort broedplek krijgt waar mensen bang voor zijn’, aldus Schuurman. Ook steunt hij de spreidingswet niet volledig. ‘We zien dat Nederlanders verdeeld zijn over de asielzoekers kwestie’, zegt Van Dam. ‘Er zijn mensen die bang worden van de beelden uit Ter Apel. Deze beelden zijn absoluut niet te vergelijken met de gemiddelde azc’, aldus Van Dam. De Nederlandse media zouden dit ook wel vaker mogen benoemen, vindt zij. ‘Er gaat te veel aandacht uit naar negatieve beeldvorming en dat werkt de participatie en integratie van asielzoekers tegen.’ En dat juist terwijl de asielzoekers in Hilversum volgens Van Dam open staan om mee te doen en Nederland willen leren kennen. Gelukkig valt de negatieve beeldvorming in Hilversum mee. ‘Asielzoekers en Hilversumse bewoners leren elkaar kennen op verschillende activiteiten en dat is kenmerkend voor de sfeer hier’, aldus Van Dam.   

 

Veranderingen 

De spreidingswet gaat voor meer structurele oplossingen zorgen volgens het COA. ‘De knelpunten binnen de hele asielketen kunnen worden ontwricht door het aantal vaste locaties (azc’s) flink uit te breiden’, aldus Van Dam. Dit betekent dus dat er meer beheersbaarheid komt voor het ontstane probleem. Ook zal er binnenkort een inloopspreekuur zijn in Hilversum waarbij bewoners aan de gemeente en aan het COA vragen kunnen stellen en suggesties kunnen voorleggen onder het genot van koffie en koek. ‘Mensen kunnen zo informatie halen bij beide partijen’, aldus Van Dam. Volgens haar zorgt de komst van de spreidingswet ervoor dat het des te belangrijker wordt om te zoeken naar praktische oplossingen om de ingang van de wet zo soepel mogelijk te maken.

Video:

Vandaag spreekt Annemarie met René Schuurman over de spreidingswet in Hilversum

Over de auteur

Yasmin van der Burch

Ik ben Yasmin van der Burch, 19 jaar oud en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in onderwerpen als de politiek, maatschappelijke problemen en het oplossen daarvan, maar ook in mensen en hun verhalen. Ik hoop dan ook dat ik later, als afgestudeerd journalist, deze onderwerpen kan combineren met mijn werk. Verder vind ik het ook heel erg belangrijk dat mensenrechten wereldwijd gewaarborgd worden en hoop ik dan ook mijn journalistieke carrière voort te zetten bij organisaties als Amnesty International of Unicef. Het lijkt mij interessant om dit te doen door middel van het maken van documentaires of diepgaande interviews. Ik hoop op deze manier mensen te kunnen helpen en belangrijke zaken aan het licht te brengen. Toch zou het ook zomaar zo kunnen zijn dat ik terecht kom bij de televisie, aangezien dit ook een doel voor mij is. Het lijkt mij namelijk ook erg mooi om met behulp van humor belangrijke thema's aan de kaart te brengen. Voor mij zijn de programma's Even tot hier en De Avondshow met Arjen Lubach hier grote voorbeelden in. Waar ik dan ook zal eindigen, ik hoop dat ik via de Journalistiek mensen een stem kan geven en op deze manier de wereld een stukje beter kan maken.