Hilversum

Selecteer Pagina

Erfgoed Davilex games toegankelijk voor publiek 

Erfgoed Davilex games toegankelijk voor publiek 

De Davilex games dag heeft plaatsgevonden in het instituut van  Beeld & Geluid in Hilversum. Tijdens deze dag werd er aandacht besteed aan het erfgoed van de succesvolle, van oorsprong Nederlandse computerspelontwikkelaar Davilex games.  

Davilex is een van de succesvolste Nederlandse softwareontwikkelaars uit de jaren ‘80. Binnen dit bedrijf werd in de jaren ’90 Davilex games opgericht als onderdeel van dit miljoenenbedrijf. Zo ontwikkelden ze bijvoorbeeld onder andere de destijds populaire games Redcat en A2-racer. Inmiddels is het bedrijf overgenomen door een nieuw bedrijf genaamd Visma, maar alle oorspronkelijke games zijn bewaard gebleven in het archief van Beeld & Geluid. Wytze Koppelman werkt als conservator bij Beeld & Geluid. Hij vertelt dat deze dag is georganiseerd om dit erfgoed toegankelijker te maken. ‘Als je het zou vragen aan de pers of een gamerecensent in die tijd was het zeker niet cool of goed wat Davilex maakte, er werd veel meer gekeken naar de grote titels die uitkwamen in het buitenland’, aldus Koppelman. Ook vertelt hij dat de games van Davilex in vergelijking met de bekendere games die gemaakt werden in het buitenland een stuk goedkoper waren. Koppelman zegt: ‘Nu 30 jaar later wordt er op een positievere manier terug gekeken naar de games, en hebben deze voor veel mensen een nostalgische waarde.’ Ter ere van de Davilex games dag werden ook de oprichters en een aantal werknemers hiervan uitgenodigd voor een reünie. ‘Het mooiste is als deze mensen terug kunnen kijken op vandaag met het gevoel dat ze echt iets moois neergezet hebben, en dat het echt een mooie, belangrijke periode is geweest voor de games industrie in Nederland’, zegt Koppelman. 

Jet Kramer spreekt met medeoprichter van Davilex: Rudolf Wolterbeek Muller. Hij was ook jurylid bij de Game-Jam die werd gehouden tijdens de Davilex Gamesdag

Ook Sanne van Velzen nam een interview af tijdens de Davilex Gamesdag:

Over de auteur

Lotte Admiraal

Mijn naam is Lotte Admiraal, ik ben 19 jaar en studeer journalistiek aan de hogeschool Utrecht. Momenteel ben ik werkzaam als een van de redactiemedewerkers bij SVJ-media, op deze website publiceer ik samen met mijn klas, lokaal nieuws uit de regio Hilversum. Als studerend journalist maak ik gebruik van mijn analytisch denkvermogen en creativiteit, ook vind ik het belangrijk om met een kritische blik tegen onderwerpen aan te kijken. Mijn interesse ligt bij cultureel en sociaal- maatschappelijke onderwerpen, omdat ik het belangrijk vind dat de mens zich bewuster wordt van de actuele gebeurtenissen die op dit moment in de wereld om hen heen spelen. Mijn passies zijn sporten, lezen en hiernaast vind ik het geweldig om te reizen en nieuwe mensen en culturen te leren kennen. Mede hierdoor wordt mijn kennis en kijk op de wereld vergroot. Mijn uiteindelijk doel is om een schrijvend, al dan niet reizend journalist te worden of te werken met een camera.