Hilversum

Selecteer Pagina

Aftrap campagne ‘30 dagen gezonder’ in het Riebeeckkwartier

Aftrap campagne ‘30 dagen gezonder’ in het Riebeeckkwartier

Fotograaf: Mery van der Vlist

In Buurthuis ZO-samen wordt de campagne ’30 dagen gezonder’ afgetrapt door middel van een informatiemarkt, georganiseerd door Sandra Zamir. Iedereen kan en mag meedoen, maar vooral veel mensen uit het Riebeeckkwartier komen erop af. Voor 30 dagen lang zullen de deelnemers voor zichzelf een doel stellen waarbij positieve gezondheid centraal staat. Dit kan op allerlei manieren.

 

In Nederland wil ruim 1 op de 3 volwassenen gezonder eten volgens het CBS. Door onder andere deze reden heeft Sandra van Versawelzijn deze campagne georganiseerd. GGD kwam met het idee en Versawelzijn heeft dit soort campagnes opgepakt sinds corona, toen iedereen thuis zat. ‘30 dagen gezonder is niet alleen gezonder eten of bewegen, maar ook juist positieve gezondheid’, vertelt Sandra. Bij positieve gezondheid moet je denken ontmoeting en zingeving. Sandra legt uit: ‘We stimuleren mensen om toch een rondje te lopen met elkaar, een gezonde shake te maken of lekker naar buiten te gaan’.

Komende maand zijn er meerdere activiteiten gepland om gezondheid op een positieve manier te stimuleren. Stoelfit wordt georganiseerd, hier kunnen vooral ouderen veel aan hebben. Vanaf de stoel train je rug, armen en benen. Een balanstest door de fysio, een gezonde lunch en koken met een natuurkeuken. Daarnaast staan ook de buurtsportcoach en diëtiste voor je klaar. Met de buursportcoach ga je wandelen en de diëtiste gaat je helpen met het doen van gezonde boodschappen.

Kosten

Heel veel activiteiten zijn gratis vanuit buurthuizen. Alleen stoelfit vraagt een kleine bijdrage. Versawelzijn werkt met netwerkpartners. Deze netwerkpartners hebben het in hun basispakket zitten om te helpen bij het bevorderen van de gezondheid van mensen. Vaak zijn netwerkpartners daarin gesubsidieerd waardoor het dus gratis aangeboden kan worden.

 Charlotte Meynen doet mee aan de campagne en ze hoorde ervan via Sandra. Charlotte haar doel is om 30 dagen meer rauwkost te eten. Ze doet namelijk altijd een borreltje rond half 6 en dan eet ze altijd zoutjes, kaasjes en chips. Dat wil ze vanaf nu gaan doen met rauwkost. ‘Ik ben ook maar een mens en wat aangekomen. Daarnaast ben ik wat ongezonder gaan eten en nu wil ik dus aandacht besteden aan gezonder eten’, vertelt ze.

Zoveelste poging

Charlotte heeft nog nooit de 30 gezonder geprobeerd, maar wel vaak een poging gedaan om gezonder te eten. “Ik vind dit wel een stuk concreter, je moet echt nadenken van hoe ga ik dit doen”. Alle deelnemers hebben namelijk een boekje gekregen waarin ze het concreet maken welk doel ze hebben en hoe ze dit gaan doen door middel van verschillende vragen. “Ik vond de informatiemarkt ook heel leerzaam en interessant. Je kan al iets kleins doen om je normale ritme te veranderen, door het echt klein te houden wordt het makkelijker’, zegt Charlotte.

‘Ik mag wel een taartje, dat is niet mijn doel’, vertelt Charlotte. ‘Ik zal als ik wat gezonder eet wellicht op een verjaardag ook iets sneller afwijzen. Daarnaast ben ik ook niet zo’n taarteter dus maakt het makkelijk’, sluit ze af.

Over de auteur

Mery van der Vlist

Hoi allemaal! Ik ben Mery van der Vlist (2002) en dit jaar begonnen aan de opleiding Journalistiek op de HU. Deze studie wil ik al heel lang doen, maar ik kwam van het MBO dus eerst heb ik daar 2 opleidingen van afgerond. Aan doorzettingsvermogen ontbreekt het dus niet, verder ben ik ook erg enthousiast, positief, en mega nieuwsgierig wat bij journalistiek ook goed van pas komt natuurlijk. Mijn eerste levensteug was in het dorpje Polsbroek en daar woon ik nog steeds. Wel lijkt het mij erg leuk om komend jaar een kamer in Utrecht te vinden! Wat ik wil doen binnen de journalistiek is nog een groot vraagteken, maar daar kom ik vanzelf achter gedurende de studie denk ik zo! :)