Houten

Selecteer Pagina

Duivenplaag in wijk Het Spoor

Duivenplaag in wijk Het Spoor

Duiven op het dak in Het Spoor. (Foto: Melanie van Thor)

HOUTEN – Meer dan honderd duiven op het dak: de bewoners van de wijk Het Spoor zijn het zat. Sinds 2018 wordt de wijk belaagd door een hevige duivenplaag. Ondanks hard werk van de Gemeente en de bewoners uit de wijk, willen de duiven niet vertrekken.

‘De auto, het zonnescherm, de zonnepanelen, het tuinmeubilair, ze poepen echt alles onder.’ Aldus Melanie van Thor, een bewoonster uit de getroffen wijk Het Spoor. ‘Er is zelfs twee keer op mijn hoofd gepoept!’ De wijk is ervan overtuigd dat de duiven afkomstig zijn uit het winkelcentrum bij Houten Castellum, waar vóór 2018 een duivenplaag was. De Gemeente Houten was na klachten van winkeliers een vangactie gestart, maar heeft de duiven binnen de Gemeente uitgezet. Vervolgens vestigden de duiven zich in de rustige wijk Het Spoor, vlakbij Houten Castellum.

Van Thor en anderen uit de wijk zijn samen al honderden euro’s kwijt aan het bestrijden van de duivenplaag. Zo hebben ze een hoogwerker moeten inzetten voor het wegscheppen van de duivenpoep. Ook het aanbrengen van borstels, zodat de duiven moeilijker nesten kunnen bouwen, levert weinig op. ‘Ze raken er aan gewend. Nepkraaien doen hen niets meer. Sommige bewoners hebben scherpe pinnen op de daken aangebracht, maar de duiven gaan daar gewoon lekker tussen nestelen!’

Volgens Van Thor vindt de Gemeente het bestrijden te duur. Bovendien beweert de Gemeente dat er elders gevoerd wordt. ‘Er is wel een open avond georganiseerd door de Gemeente, maar op een onhandig tijdstip dat bijna niemand kon’, aldus Van Thor. Daardoor blijft het duivenprobleem een vicieuze cirkel. ‘We hebben geflyerd in de hoop dat mensen zouden stoppen met voeren. Maar het probleem houdt alsnog aan’, zegt Van Thor.

Van Thor hoopt dat de Gemeente door de mediapubliciteit meer urgentie ziet in het oplossen van het duivenprobleem.

Beluister hier het audio-interview met Melanie van Thor. (Door: Lotta Looye)

Over de auteur

Nella Arbia

Nella Arbia (Haarlem, 2003) is een eerstejaars journalistiekstudent op de Hogeschool Utrecht. Ze schrijft stukken voor SVJMedia. Andere mensen, maatschappelijke problemen, verhalen, politiek, dingen die in dít land dagelijks gebeuren; dat is wat ze interessant vindt en haar bezig houdt. En dat is ook wat haar een journalist maakt. Nella is nieuwsgierig, en kijkt altijd om zich heen. Nieuwgierig naar wat er áchter de zaken gebeurt waar ze naar kijkt, waar ze over leest, waar ze naar luistert. En dus nu, waar ze over schrijft. Nella wil het publiek, de lezer, de mens, voorzien van betrouwbare, goede, maar vooral duidelijke informatie. Informatie waar men wat mee kan. Informatie waar men wat aan heeft.