Fire Eye laboratorium geeft China mogelijkheid tot wereldwijd verzamelen van DNA-gegevens.

Fire Eye laboratorium geeft China mogelijkheid tot wereldwijd verzamelen van DNA-gegevens.

UTRECHT – China’s inspanningen om wereldwijd menselijke genetische gegevens te verwerven, wekt bezorgdheid op over een DNA-wapenwedloop. In een bericht van de Amerikaanse krant The Washington Post worden zorgen over deze situatie geuit door Amerikaanse inlichtingendiensten. Het Chinese bedrijf BGI verspreidde tijdens de coronapandemie het zogenaamde Fire Eye laboratorium, maar gebruikt deze nu vermoedelijk om DNA/gegevens te verzamelen.

Servië, Canada, Letland en zo’n 20 andere landen hebben sinds de coronapandemie een eigen Fire Eye laboratorium. Door middel van de machines die in dit laboratorium te vinden zijn, kan BGI DNA gegevens uit die landen verzamelen. De Chinese overheid speelt een grote rol in de economie en belangrijke bedrijven staan daarom vaak onder streng toezicht. Om deze reden wordt gesuggereerd dat de verzamelde DNA-gegevens uiteindelijk bij de overheid terecht zou komen, om wellicht zelfs in het leger voor bio-wapens gebruikt te worden. In het onderstaande video-item legt DNA-expert Marc van Mil, van de Universiteit Utrecht, uit waar het in dat geval precies om gaat.

BGI ontkent de beschuldigingen en geeft aan alleen wetenschappelijke doeleinden te hebben. Maar, ook dit wekt zorgen op. China ziet genetische informatie als een waardevolle troef in de biotechnologie en streeft ernaar om tegen 2035 een leider op dit gebied te worden. Het land ziet genetische informatie ook wel als het ‘nieuwe goud’ en gelooft dat het economische en strategische voordelen kan bieden ten opzichte van andere rivaliserende landen, met name de Verenigde Staten. Met deze gegevens zouden ze namelijk duizenden nieuwe en wereldwijd gewilde medicijnen en genezingen kunnen onderzoeken.

Wetenschappers geven aan dat de biotechnologie nog niet veel kennis heeft over wat genen precies doen. Daarom zou degene die hier als eerste bevindingen over doet, allerlei waardevolle dingen kunnen doen met de informatie, maar het creëert ook een machtspositie, waar mogelijk misbruik van gemaakt zou kunnen worden.

Over de auteur

Jesse Wagenvoord

Ik ben Jesse Wagenvoord (2005) en ik ben heel gemotiveerd om een goede journalist te worden. Geboren en getogen in Lopik groeide ik op als een nieuwsgierig en creatief meisje. Na mijn schooltijd op het Schoonhovens College heb ik getwijfeld over Psychologie maar uiteindelijk gekozen voor de School van Journalistiek in Utrecht. Toch lijkt het me wel leuk om dit vakgebied te verwerken in mijn journalistieke carrière. Ik wil graag bijzondere verhalen maken en erachter komen waarom bepaalde mensen bepaalde keuzes maken.