Groot-Brittannië neemt hegemonie Duitsland over in Formule 1 afgelopen twintig jaar

Groot-Brittannië neemt hegemonie Duitsland over in Formule 1 afgelopen twintig jaar

Bron: Pexels

In de afgelopen twintig Formule 1 seizoenen hebben Duitsland en Groot-Brittannië de meeste wedstrijden gewonnen. Dit komt voornamelijk door Michael Schumacher, Nico Rosberg en Sebastian Vettel voor Duitsland, en door Lewis Hamilton voor Groot-Brittannië. In de gemeten twintig jaar heeft Groot-Brittannië meer races gewonnen, 121 in totaal.

In de Formule 1 rijden de coureurs in verschillende teams, die niet gelinkt zijn aan hun nationaliteit. In de grafiek hieronder ziet u de optelling van Formule 1 winsten per nationaliteit in de afgelopen twintig jaar. Zichtbaar is dat Duitsland en Groot-Brittannië met kop en schouders boven de andere landen uitkomen. In 2021 haalt Groot-Brittannië de koploper Duitsland in, met acht gewonnen races door Hamilton.

Toch is er een reden waarom Groot-Brittannië zo succesvol is in de Formule 1. De eerste Formule 1 race in 1950 werd gereden in Silverstone, Groot-Brittannië. ‘De sport is daar ontstaan’, vertelt Arie Meijer, journalist en Formule 1 expert. In de loop der jaren kwamen er steeds meer Britse teams. ‘Er waren vanuit Italië bijvoorbeeld ook meerdere teams, zoals Alfa Romeo, Ferarri en Lancia. Deze teams waren echter niet zo succesvol als de teams uit Groot-Brittannië.’

Hedendaags zijn er veel teams die nog steeds in Groot-Brittannië gevestigd zijn. Alleen Ferrari, AlfaTauri (gedeeltelijk) en Alfa Romeo hebben hun fabrieken in een ander land staan. De onderdelen voor die auto’s worden gemaakt in Italië en Zwitserland.

Ook trekt de populariteit nieuwe personen. Door zowel succesvolle coureurs als constructeurs groeide de populariteit van de sport. Dit zorgde er op zijn beurt weer voor dat de jongere generatie aandacht kreeg van voor de sport en het ook ging proberen.

Het is zeer verrassend te noemen dat Italië niet meer kampioenen heeft geleverd. Ze kennen alleen het kampioenschap van Giuseppe Farina en twee keer van Alberto Ascari in de jaren ’60. Daarna zijn ze nooit meer kampioen geworden.

Duitsland staat op de tweede plaats als land met meeste titels bij de coureurs. ‘In tegenstelling tot Groot-Brittannië komt het bij hen wel door populariteit én het hebben van geluk met drie getalenteerde coureurs’, vertelt Meijer. ‘De eerste titel werd pas gehaald door Michael Schumacher in 1994. In zijn totale carrière pakt hij zeven keer de wereldtitel.’ Door Schumacher’s populariteit stopte Sebastian Vettel uiteindelijk met karten om naar de Formule 1 te gaan. Vanaf 2017 weet hij daar vier jaar achter elkaar de titel te pakken. Nico Rosberg pakt in 2016 de laatste titel voor Duitsland. Op het hoogtepunt van de jaren waarin Schumacher actief was, waren er ook veel Duitse coureurs actief in de Formule 1. Schumacher is in 2013 definitief gestopt met de races en tegenwoordig is er nog maar een Duitser actief in de Formule 1.

Dataverantwoording

De verwerkte data in de datavisualisatie en de tekst zijn afkomstig van Formula1.com, de officiële website van de Formule 1. De afgelopen twintig jaren zijn gemeten, van het seizoen in 2002 tot aan 2023. Het seizoen van 2023 is bijgewerkt tot en met oktober. De gegevens zijn apart verzameld en handmatig samengevoegd tot één dataset. In de visualisatie zijn de nationaliteiten van de race winnende coureurs te zien. Het gaat dus niet over de afkomst van de teams waarvoor de coureurs rijden, maar echt over de nationaliteiten van de rijders zelf.

Over de auteur

Emma van Kuijen

Hallo, ik ben Emma van Kuijen. Ik ben 19 jaar oud en ben derdejaarsstudent journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.