Terugkeer basisbeurs: helpt het studenten met de huur betalen?

Terugkeer basisbeurs: helpt het studenten met de huur betalen?

Vanaf het studiejaar 2023/2024 gaat het kabinet de basisbeurs weer invoeren voor studenten in het hoger onderwijs. Het bedrag zal voor uitwonende studenten 255 euro bedragen en voor studenten die thuis wonen 91 euro. In september 2022 is bekend gemaakt dat de basisbeurs eenmalig met 165 euro per maand omhooggaat om studenten te compenseren voor de hoge inflatie. Sinds het studiejaar 2015/2016 is de studiefinanciering een lening en wordt binnenkort weer een gift. Volgens het CBS lenen zeven op de tien studenten. Een student leent gemiddeld 700 euro per maand. Volgens de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting woont 49 procent van de studenten op kamers. Hoeveel uur moet een student werken voor zijn huurprijs na de invoer van de basisbeurs?

Amsterdam is de duurste stad om een kamer te huren als student. Je bent hier gemiddeld 635 euro per maand kwijt volgens het rapport van MVG Vastgoedtaxaties. Na de aftrek van 255 euro basisbeurs blijft er 380 euro van de huur over voor eigen rekening. Enschede is de goedkoopste stad om als student te wonen. Hier betaal je na de bijdrage van de basisbeurs nog maar 95 euro huur per maand. Volgens Lisa Plender van studenten woningcorporatie SSH is het verschil in prijzen makkelijk te verklaren. ‘De vraag naar een kamer in Amsterdam is hoger dan bijvoorbeeld Tilburg. Dit maakt dat de huurprijs ook omhooggaat.’

In Amsterdam moet een student na de invoering van de basisbeurs 38 uur per maand werken. Zonder de basisbeurs had een Amsterdamse student gemiddeld 80 uur moeten werken voor een kamer, ruim het dubbele dus. Utrecht komt op nummer twee als duurste stad om te wonen. Voor de huurprijs van 312 euro gemiddeld moet een student 31 uur naast zijn studie werken. Rotterdam staat op nummer drie met 26 uur werken per maand.

‘We vinden het fijn dat studenten weer een basisbeurs krijgen. We denken dat de basisbeurs ze gaat helpen om hun studie te betalen en om de studieschuld zoveel mogelijk te beperken.’, aldus Plender. ‘We denken dat het een mooi begin is. Of het genoeg is, bepalen de studenten zelf.’

Verantwoording datavisualisatie:

De cijfers van de gemiddelde prijs voor een studentenkamer komen uit het rapport van MVG Vastgoedtaxaties uit 2021. In de visualisatie ligt de hoogte van de basisbeurs op 255 euro per maand voor een uitwonend student. Eenmalig gaat de basisbeurs 165 euro per maand omhoog in verband met de inflatie. De eenmalige verhoging is uit de visualisatie gelaten. Het uurloon is gebaseerd op het minimum uurloon van een twintigjarige student in 2023. Dit komt neer op 9,92 euro per uur, volgens cijfers van de Rijksoverheid.

Voorbeeld: De huurprijs in Utrecht is gemiddeld 567 euro per maand. Na aftrek van 255 euro basisbeurs blijft er een bedrag van 312 euro per maand over. Dit gedeeld door het bruto-minimumloon van 9,92 euro is 31 uur werken. Een student in Utrecht moet dus 31 uur werken per maand om de studentenkamer te kunnen bekostigen.

De grootte van de bolletjes in de visualisatie geven de hoogte van het aantal uur werken weer.

Over de auteur