Mede door oorlog in Oekraïne groeit Nederlandse bevolking naar 17,8 miljoen inwoners, landen in Europa groeien mee

Mede door oorlog in Oekraïne groeit Nederlandse bevolking naar 17,8 miljoen inwoners, landen in Europa groeien mee

Sinds het begin van het jaar is de Nederlandse bevolking met 191 duizend inwoners gegroeid. Veel meer dan in dezelfde periode in 2021, toen het aantal twee keer zo laag was. Opvallend is dat de bevolkingsgroei, ook in de rest van Europa, voor een groot deel komt door de immigratie van mensen uit de voormalige Sovjet-Unie.  

Op 24 februari kondigde de Russische president Poetin door middel van een televisietoespraak de inval in Oekraïne aan. Volgens de Verenigde Naties zijn er in totaal sinds het begin van de oorlog meer dan 7,5 miljoen Oekraïners in Europa opgevangen.  Daarvan zijn er waren er in totaal volgens het CBS 97 duizend Oekraïense vluchtelingen naar Nederland gekomen. Van dat aantal zijn er ook weer vluchtelingen teruggegaan naar Oekraïne. Het gaat hier volgens het CBS om ruim 11 duizend vluchtelingen.

Europa

Volgens de cijfers van de Verenigde Naties zou Nederland op dit moment ruim 79.250 vluchtelingen uit Oekraïne onderdak bieden. Daarmee staat Nederland op de elfde plek van landen die vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in Europa. Polen heeft de meeste vluchtelingen opgenomen, meer dan 5 miljoen, gevolgd door Roemenië en Duitsland. Door de vluchtelingenstroom uit Oost-Europa groeit de bevolking ook in de andere landen. Polen zag haar inwonersaantal relatief het hardste stijgen.

Van de landen in Europa is, als je aantal vluchtelingen vergelijkt met het aantal inwoners van het land, Polen het land dat het grootste percentage vluchtelingen heeft opgenomen ten opzichte van haar inwoneraantal. Slowakije, Moldavië en Roemenië volgen. Dit is niet heel gek aangezien dit buurlanden van Oekraïne zijn. Opvallend is ook het aandeel vluchtelingen bij de bevolkingsaantallen van kleine landen als Cyprus, Luxemburg en Liechtenstein. Zij namen allemaal bijna een procent van hun eigen bevolking op als vluchteling en zagen hun inwonersaantal flink stijgen. Polen zag het inwoneraantal met bijna 14% stijgen als gevolg van de vluchtelingenopvang. Duitsland en Estland zijn de grootste stijgers zonder dat zij buren van Oekraïne zijn. Ook vielen zij niet onder het vluchtelingen-plan wat de buurlanden van de Oekraïne (Polen, Moldavië, Roemenië en Slowakije) hebben opgezet.

Volgens Marjolein Weven, coördinator bij stichting Vluchteling, is het belangrijk dat landen snel bijspringen om vluchtelingen te helpen. ‘’Buurlanden hebben vaak dezelfde cultuur en delen bepaalde normen en waarden. Dat horen we ook van de mensen die hulp bij ons komen zoeken. Wij Nederlanders zullen Belgen waarschijnlijk eerder opvangen bij een crisissituatie dan Spanjaarden. Wij spreken de dezelfde taal en hebben ook op religieus gebied veel overeenkomsten. Datzelfde zie je bijvoorbeeld bij Polen wat toch meer lijkt op Oekraïne dan bijvoorbeeld Duitsland. Daarnaast moet je altijd in gedachten houden dat landen vluchtelingen ook kunnen gebruiken om bijvoorbeeld andere landen aan te sturen, onder druk te zetten of hun imago op te poetsen. Veel van de vluchtelingen zijn daarvan overtuigd. Turkije zet de EU bijvoorbeeld al langer onder druk door te zeggen dat zij de vluchtelingenstroom niet langer meer kunnen tegenhouden. We weten dat Polen door de EU op de vingers is getikt voor het ondermijnen van de rechtstaat. Zij zouden nu door de opvang van de vluchtelingen eventuele consequenties daarvan niet ontvangen omdat zij zoveel vluchtelingen namens de EU opvangen.”

Verantwoording:

De data is verzameld door de vraag te stellen hoeveel vluchtelingen uit Oekraïne er over Europa zijn verdeeld. De VN heeft hier de cijfers van. Verder zijn de laatste cijfers van de EU over de inwoneraantallen van de Europese landen verzameld en verrekend met de opgenomen vluchtelingen. Wat niet is opgenomen is het aantal vluchtelingen dat niet bekend is bij de overheid van een Europees land. Hierdoor kan het aantal vluchtelingen in een land hoger zijn.

Over de auteur