Te weinig woningen, waar moeten de 3,95 miljoen mensen wonen?

Te weinig woningen, waar moeten de 3,95 miljoen mensen wonen?

Een fictieve markt, waar er te weinig woningen zijn voor heel veel mensen.

We wonen met 17,8 miljoen mensen in Nederland, volgens het CBS. Een klein land dat steeds voller en voller raakt. Er is een woningcrisis, de bevolking daalt minder hard dan dat er nieuwbouw huizen bijkomen. In de toekomst is het denkbaar dat we met 21,75 miljoen mensen leven. Waar moeten al die wonen als er geen genoeg huizen zijn?

Ed Dammers, Senior wetenschappelijk onderzoeker Beleidsevaluatie en toekomstverkenning, van Planbureau voor de Leefomgeving zegt het volgende: “Als wij een toekomstverkenning doen, dan kijken wij altijd naar het beleid. Veel doelen van dat beleid liggen op 2050. Woningbouw ligt op 2030. We kijken naar de tijdshorizon van het beleid. Bij prognoses kan je niet te ver kijken, omdat het dan zo onzeker wordt, dan ga je met scenario’s werken. Met prognoses probeer je nauwkeurig te zijn, je wilt dus niet te ver in de toekomst gaan kijken.” Er wordt dus gekeken met hoeveel mensen we in Nederland wonen in de toekomst. En er wordt ook gekeken hoeveel huizen daarvoor gebouwd moeten worden.

 

Er moet naar het minimum en ook naar het maximum worden gekeken in de bandbreedte. Of de bevolking hard of minder hard groeit, is mogelijk, je mag dus beide opties niet uitsluiten. Dus in 2050 kan het aantal inwoners tussen 17,79 miljoen en 21,75 miljoen liggen. Bij deze getallen moet je kijken welke plekken ga je sowieso ontwikkelen bij lage- en hoge groei. 

 

“Er zijn verschillende alternatieven om bij te bouwen om het probleem van te weinig ruimte aan te pakken. De alternatieven zijn: Drijvend wonen. “Woonboten bestaan al, maar nu is het plan om nog meer drijvende wijken te realiseren.” Steden verdichten. Nu gaan we meer de hoogte in, maar we krijgen niet zo’n situatie als China. Oude kantoorpanden kunnen getransformeerd worden om te wonen. Tenslotte moet je gewoon op sommige plekken uitbreiden.”

 

“Hoe hoger, hoe beter gaat niet altijd op. Hoogbouw hoort er zeker bij. Maar we gaan China niet achterna.” In de jaren 60 en 70 werden die grote flatwijken gebouwd zoals de Bijlmermeer en Overvecht. Dat blijken geen goede wijken geweest te zijn. Het is te anoniem zegt Ed. En hij is sceptisch over China. Er worden talloze projecten gelanceerd, maar velen van die projecten lukken niet. Veel nieuwe steden, maar leegstaand. “We kunnen meer van een land als Singapore leren, die hebben ook veel hoogbouw, maar die zijn van meer kwaliteit.”

 

Het aantal bewoners is één, maar de woonvoorkeuren is een ander ding. Er kan niet gezegd worden, het aantal bewoners neemt met zoveel toe, dan moeten er zoveel woningen komen. “Het hangt af van hoeveel type woningen je wilt gaan bouwen. ”Er zit een verband tussen de bevolkingsgroei en het bouwen van nieuwe woningen, maar je kan niet zeggen zoveel huizen heb je nodig voor zoveel mensen.” 

 

Er is geen maximum aan het aantal mensen wat wij kunnen verdragen in ons land. “Wij zijn een dichtbevolkt land, maar kijk naar Singapore. Dat land is veel kleiner, maar er wonen 5,777 miljoen mensen.” Veel stedenbouwers gebruiken Singapore als voorbeeld, er is veel groen en hoogbouw. Het is een succesformule; veel mensen op een klein oppervlak die in een aangenaam leefklimaat leven. 

 

Het is zeker zorgwekkend als de bevolking harder groeit dan het aantal nieuwbouwhuizen die worden gerealiseerd. In die situatie zitten we nu. Er zijn te weinig woningen gebouwd dat hangt samen met financieel- en economische crisis uit de jaren 2000. Projectontwikkelaars hadden de capaciteit flink teruggebracht. Nu is er een personeelstekort om al die woningen te bouwen. Dan is er ook nog de stikstofcrisis, die laat het niet toe om bij te bouwen. Ed ziet ook dat opvang rondom asielzoekers een probleem is. “Het asielprobleem is direct verbonden met het woonprobleem, het woonprobleem is weer verbonden met het stikstofprobleem.” Het is een politiek probleem, maar wel heel complex, omdat al die dingen samenhangen.  

 

Bij het Planbureau voor de Leefomgeving zijn er verschillende scenario’s over de mogelijke toekomst van Nederland. En dat is altijd een politieke keuze vanuit politiek Den Haag. We kunnen ervoor kiezen om de ecologie als leidraad te nemen. Zo moet natuur behouden blijven en moet je altijd ergens een stukje groen kunnen vinden. Ook het economische scenario is mogelijk. Bijvoorbeeld je gaat in de grotere steden de hoogte in of je gaat dorpen uitbreiden of je concentreert je een op aantal plekken in het land en de rest groeit niet. “De komende jaren is van belang om veel woningen te realiseren, maar naast de kwantiteit moet er ook aan de kwaliteit worden gedacht.”

https://public.flourish.studio/visualisation/11868580/

Ik heb de gegevens gebruikt van het CBS om deze visualisatie te maken. Netto nieuwbouw is: nieuwbouw, min sloop en vervangende nieuwbouw. De bevolking daalt minder hard dan het aan nieuwbouw huizen. Er is dus een tekort aan huizen, is de vraag waar moeten we al die nieuwe mensen gaan huisvesten?

Over de auteur