Geweld tegen vrouwen, “Als je als omstander iets merkt, trek dan aan de bel.”

Geweld tegen vrouwen, “Als je als omstander iets merkt, trek dan aan de bel.”

In mei 2023 lanceerde Interpol de coldcasecampagne ‘Operation Identify me’. Dit is een campagne van Het Duitse Bundeskriminalamt, de federale politie in België en de Nederlandse politie om 22 onbekende meisjes en vrouwen te identificeren. Volgens de politie staat in alle zaken vast dat de meisjes en vrouwen door geweld om het leven zijn gekomen. “De slachtoffers zijn vaak met veel geweld om het leven gebracht. Van sommigen weten we dat ze in de periode voor hun overlijden zijn mishandeld of uitgehongerd.” Stellen initiatiefnemers Carina van Leeuwen en Martin de Wit op de ‘Identify me’ pagina van de politie.

In 2014 publiceerde de European Union Agency for Fundamental Rights hun meest recente onderzoek naar vrouwengeweld genaamd ‘Violence against women’, hieruit blijkt dat 45% van de vrouwen in de Europese unie ooit in haar leven fysiek en/of seksueel is mishandeld. Een op de vijf vrouwen is ooit fysiek mishandeld door een partner of ex-partner. Tijdens corona werd een aanzienlijke toename van fysiek en emotioneel geweld tegen vrouwen vastgesteld. In sommigen landen werden de meldingen van geweld tegen vrouwen zelfs vervijfvoudigt. Geweld tegen vrouwen gaat in uiterste gevallen om femicide, ook wel vrouwenmoord. Hierbij is de partner of ex-partner vaak de dader, en is het motief het geslacht van het slachtoffer. Uit het onderzoeksrapport over femicide van UN Woman en UNDOC blijkt dat in 2021 per uur wereldwijd vijf vrouwen en meisjes vermoord werden, enkel omdat ze vrouw zijn.

Volgens Janine Janssen, cultureel antropoloog, criminoloog en onderzoeker naar geweld in afhankelijkheidsrelaties, is er bij femicide niet alleen spraken van fysiek geweld. “Vaak gaat er psychologische mishandeling aan vooraf. Zo wordt het slachtoffer geïsoleerd door de dader, als je als omstander iets merkt van zo’n soort situatie zou je kunnen vragen of het wel allemaal goed gaat.” Ook is er bij femicide niet altijd spraken van één specifieke dader, “het hoeft niet alleen in het kader van huiselijk geweld te zijn, als iemand vindt dat minderwaardig gewezen zijn kan de dader ook een onbekenden zijn van het slachtoffer. Ook kan er drank en drugs in het spel zijn of misschien botsen mensen onderling.”

Beluister hier de hele reportage over vrouwengeweld:

Over de auteur

Lieve Scholtze

Lieve Scholtze is afkomstig uit het noorden van het land. Ze studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht waar ze is begonnen aan haar loopbaan tot journalist. In haar tot nu toe korte journalistieke carrière heeft ze al meerdere producties gemaakt met betrekking op uiteenlopende thema’s zoals geschiedenis, maatschappij en cybercrime. Rennend door het land met camera en statief op de rug verzamelt ze verhalen die haar raken en interesseren. Human interest verhalen maakt ze dan ook het liefst. Naast de journalistiek is ze werkzaam als marketing assistent bij uitgeverij ‘De Crime Compagnie’ en als productie-assistent bij de TV. Lieve gaat in haar vrije tijd graag op reis om het avontuur ook over de grens op te zoeken, deze reizen legt ze vast met haar camera.