Marischka Vrolijk deelt haar ervaringen over het leven in armoede

Marischka Vrolijk deelt haar ervaringen over het leven in armoede

In Nederland ervaren meer dan 900.000 mensen armoede, waarvan 221.000 kinderen. De Rijksoverheid heeft sinds juli 2022 extra maatregelen genomen om geldzorgen, armoede en schulden te verminderen. Hun doel is om voor 2030 de armoede onder mensen met de helft te verminderen ten opzichte van 2015. In 2025 willen ze het aantal kinderen dat opgroeit in armoede met de helft te verminderen. Mariscka Vrolijk, ervaringsdeskundige, helpt mensen in armoede door haar ervaring te delen en samen naar oplossingen te kijken.

 

In het jaar 2015 onderging Marischka Vrolijk een ingrijpende ervaring toen ze uit haar woning werd gezet vanwege problemen met haar ex-man. Deze gebeurtenis resulteerde in een aanzienlijke schuldenlast en een huurachterstand, waardoor haar gehele inboedel op de vuilstort belandde. Haar situatie leidde ze zelfs tot zwerven in haar auto, gedreven door gevoelens van schaamte. De zorgwekkende omstandigheden waren dusdanig dat haar ouders haar destijds als vermist opgaven. Na een zoektocht werd ze door de politie gevonden en verbleef ze gedurende een maand bij haar ouders.

Gelukkig ontving Marischka Vrolijk hulp van de gemeente, waarbij ze ondersteuning kreeg en een lening werd verstrekt voor nieuwe inboedel. Tegenwoordig zet ze zich actief in op het gebied van armoedebestrijding en schuldhulpverlening met als doel anderen te helpen die zich in vergelijkbare situaties bevinden. Marischka benadrukt dat er nog steeds een taboe rond armoede heerst.

Volgens Marischka zijn er verschillende factoren die kunnen leiden tot schulden, waaronder echtscheidingen en ziekte. Zelfs haar vrienden en familie begrepen niet hoe ze in deze situatie terecht kon komen. Ze heeft ervaren dat armoede verandering teweegbrengt en dat het lastig is om helder te blijven denken onder langdurige stress. Bij Marischka leidde de aanhoudende stress tot ernstige psychische klachten als psychoses en hallucinaties.

Over de auteur