NOC*NSF verandert regeling olympische medaillebonussen

NOC*NSF verandert regeling olympische medaillebonussen

Paralympische vlag. Foto: creative Commons

NOC*NSF heeft gisteravond bekend gemaakt in het prijzengeld van olympiërs te gaan snijden. Waar meervoudige medaillewinnaars eerst voor al hun medailles prijzengeld wonnen, krijgen ze nu nog prijzengeld voor alleen hun beste prestatie. De bedragen worden eerlijker verdeeld tussen olympisch en paralympisch.

De olympiërs krijgen dus voor meer medailles niet hetzelfde bedrag als voorheen. Voor olympisch goud krijgen individuele atleten 30.000 euro, voor zilver 22.500 euro en een bronzen medaille levert 15.000 euro op. Meervoudige medaillewinnaars konden in Tokio bijvoorbeeld dus 55.500 euro winnen. Om olympische en paralympische atleten meer gelijk te trekken, bezuinigen ze op prijzengeld van de olympiërs. Het geld wat normaal naar de extra medailles zou gaan, gaat nu naar de medailles voor de paralympiërs. In het AD meldt een anonieme olympische sporter bedenkingen te hebben bij de keuze: “In Nederland blijft het lastig om excelleren te belonen. Dit is het allerhoogste podium. We zijn aan de ene kant het uithangbord, aan de andere kant kunnen veel atleten moeilijk rondkomen.” Zowel NOC*NSF als de atleet vinden dat politiek Den Haag topsport meer zou moeten waarderen, aldus het AD.

De individuele paralympiërs krijgen nu voor een gouden medaille 20.000 euro, waar dit in Tokio een bedrag van 15.000 was. De teamsporters krijgen bij een gouden medaille minimaal 7500 euro per atleet.

Maar hoe gaat het eigenlijk met de paralympische ploeg richting de spelen van Parijs? Perschef Thijs Pietersen van NOC*NSF vertelt het ons in de studio.

 

Over de auteur

Daphne Damen

Ik ben Daphne Damen, 19 jaar oud en journalist voor SvJmedia. Ik schrijf verschillende verhalen en heb een brede interesse: van maatschappelijke thema's tot sport.