Tips voor het verlichten van mentale klachten

Tips voor het verlichten van mentale klachten

Verschillende zorgen kunnen bijdragen aan de mentale gezondheid.

Niet alleen school zorgt voor stress bij studenten, ook de woningcrisis en klimaatcrisis dragen bij aan mentale klachten. En dan komt bij veel studenten ook nog eens een flinke studieschuld kijken. Al die factoren kunnen van invloed zijn op de mentale toestand. Gelukkig zijn er ook manieren voor studenten om beter met deze mentale klachten om te kunnen gaan.

 

Uit een recent onderzoek van Trimbos, blijkt dat studenten hun leven gemiddeld een zes geven als cijfer op een schaal van nul tot tien. Ook toont dit onderzoek aan dat ongeveer de helft van de studenten psychische internaliserende klachten ervaart, namelijk 51 procent.

Ondanks dat meer dan de helft van studenten last hebben van mentale klachten, blijkt het toch nog voor vele een taboe om over te praten. Uit een onderzoek van organisatie ‘3Vraagt’ blijkt dat 55 procent van de jongeren het nog steeds moeilijk vindt om open te zijn over hun mentale toestand. Terwijl erover praten juist zo belangrijk is.

Hoe ga je hier mee om?

  • Praten over hoe het mentaal met een studiegenoot gaat is voor veel jongvolwassenen nog lastig, blijkt uit onderzoek. Maar praten is juist een van de belangrijkste manieren om stress klachten te verminderen. Door problemen te delen met mensen die je vertrouwt, kunnen die mensen ook eventuele hulp bieden en kunnen ze rekening houden met je mentale toestand op dat moment. Er kan ook steun gehaald worden uit het praten met mensen die hetzelfde doormaken.
  • Beweging is niet iets wat alleen lichamelijk van belang is, maar ook mentaal is bewegen belangrijk. Dagelijks wordt minimaal een half uur lichaamsbeweging aanbevolen. Dit kan van alles zijn: wandelen, fietsen, joggen of tuinieren. Het is ook van belang dat het leuk is om te doen.
  • Structuur in je dag. Dat klinkt voor sommige mensen misschien vanzelfsprekend maar als je worstelt met mentale problemen is structuur vaak één van de dingen die snel verwaarloosd wordt. Structuur kan ook dienen als een vorm van afleiding, dat kan je rust in je hoofd brengen.

Mentale gezondheid blijft een belangrijk onderwerp, niet alleen onder studenten maar voor iedereen. Praten, bewegen en structuur zijn een aantal dingen die kunnen helpen bij het verlichten van mentale klachten. Hiermee is het niet altijd gelijk opgelost maar het kan wel een begin zijn.

Bronnen:

(Thuisarts.nl, 2023)

(npo.nl, 2021)

(Mentale gezondheid en middelengebruik studenten hoger onderwijs, 2021)

Over de auteur

Pepper Jochem

Pepper Jochem is een enthousiaste journalist in opleiding die met veel passie en plezier verhalen maakt. Ze kan slecht tegen onrecht en wil de verhalen van mensen over de hele wereld laten horen.