Kiwi tekorten in Supermarkten: Een Zoete Crisis

Kiwi tekorten in Supermarkten: Een Zoete Crisis

Foto: Pixabay

De welbekende groene kiwi, een fruit dat in de herfst vaak in boodschappenmandjes wordt gevonden vanwege zijn hoge vitamine C-gehalte, is onverwachts schaars geworden. Supermarktschappen waar normaal groene kiwi’s liggen, zijn nu al ruim twee weken leeg. De oorzaak van dit tekort is een samenloop van ongunstige weersomstandigheden in Nieuw-Zeeland, de belangrijkste leverancier van deze vruchten.

Oorzaken van het Tekort

In februari van dit jaar werd Nieuw-Zeeland getroffen door orkaan Gabriëlle, die overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte. Deze gebeurtenissen hebben een directe impact gehad op de kiwiteelt. Volgens Gert den Haan van Groentebroer, een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van groente en fruit, is de oogst qua gewicht gelijk gebleven, maar het aantal kiwi’s is aanzienlijk gedaald. De vruchten die wel de overstromingen hebben overleefd, zijn groter uitgevallen dan gewoonlijk, maar niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Hoewel de groene kiwi’s uit Nieuw-Zeeland als de lekkerste worden beschouwd, biedt de Europese variant een tijdelijke oplossing.

Ronald van der Aart, woordvoerder van Jumbo Supermarkten, licht toe dat het voor hen en andere supermarkten onmogelijk is om de benodigde grote partijen groene kiwi’s in te kopen. Albert Heijn bevestigt dit door aan te geven dat de groene kiwi’s ‘simpelweg op zijn’, maar voorspelt dat de situatie binnen anderhalve week zal verbeteren wanneer het seizoen in Italië begint.

Nederlands Alternatief

Terwijl de supermarkten kampen met tekorten, komen lokale initiatieven naar voren. In Nederland bijvoorbeeld, waar de klimaatverandering nieuwe kansen biedt voor de teelt van kiwi’s, kweekt boerderij Nieuw Slagma zelf kiwi’s. Djuke Smith-van der Maat van de boerderij legt uit dat hoewel de teelt uitdagend is, de veranderende weersomstandigheden mogelijkheden bieden voor de lokale kiwiproductie.

Over de auteur

Youssef El Khattabi

Youssef el Khattabi is een journalist die woont in Amersfoort. Youssef werkt het liefst aan buitenlandproducties, achtergrondverhalen en houdt zich tussendoor ook bezig met filmjournalistiek. Later zou hij graag de wereld rond willen reizen om verhalen te vertellen.