Dood van Aaron Bushnell opvallend weinig belicht

Dood van Aaron Bushnell opvallend weinig belicht

Mixed Palestine and Israel flag, three dimensional render, illustration

Op 25 februari verbrandde Aaron Bushnell, een lid van de United States Air Force, zichzelf voor de Israelische ambassade in Washington D.C. Naar eigen zeggen was dit een “extreme form of protest” tegen de door hem genoemde genocide op palestijnen. Bushnell livestreamde zijn daad op het streaming platform Twitch. Daardoor is de gebeurtenis duidelijk gedocumenteerd en staat het beeld van de in vlammen gevangen militair op het netvlies van velen.

De actie van Bushnell is bijzonder toonaangevend aangezien het niet vaak gebeurt dat een Amerikaan, die ook nog eens onderdeel is van het Amerikaanse leger, zich op zo’n extreme manier verzet tegen iets wat gebeurt in een land waar diegene nog nooit is geweest. Het feit dat hij zijn daad op Twitch streamde, zorgde ervoor dat deze schokkende beelden voor iedereen te zien waren. De gebeurtenissen zorgden voor wereldwijde wakes in herinnering van Aaron Bushnell. Duizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen het onrecht dat Palestijnse mensen wordt aangedaan. Wereldnieuws dus, echter is het opvallend dat Nederlandse media nauwelijks verslag deden van deze gebeurtenissen. Van de Nederlandse publieke omroep was er slechts één media-outlet die uitgebreid aandacht besteedde aan de dood van Bushnell. 

Redacteur Anoir Benabdillah van Joop schreef een diepte-analyse over de persoon Aaron Bushnell met als titel: ‘Hoe moeten we de actie van Aaron Bushnell duiden?` ‘We berichtten erover omdat de gruwelijke daad aantoont hoezeer het met steun van de Nederlandse regering aangerichte onrecht mensen tot wanhoop drijft’, meldde Francisco van Jole, . eindredacteur van Joost, aan onze redactie. Op de vraag waarom er zo weinig verslag wordt gedaan in Nederland van deze gebeurtenis zei Van Jole het volgende: ‘Berichtgeving over dergelijke acties draagt het copycat gevaar in zich, dat is voor ons een reden om ook zeer terughoudend te zijn.`

We hebben bij verschillende media-outlets zoals NOS en NU.nl deze vraag neergelegd en tot op heden geen reactie ontvangen.

Over de auteur

Mendel Vollaers

Mendel Vollaers is een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij is opgegroeid in de Pijp in hartje Amsterdam. Mendel rondde het Gymnasium af op het Hyperion Lyceum in Amsterdam-Noord waarna hij kort de studie geschiedenis volgde aan de Universiteit van Amsterdam. Met interesses in sport, muziek en relevante maatschappelijke thema’s probeert hij zich te vestigen in de wereld van de journalistiek.