FACT-CHECK: Thierry Baudet roept zijn aanhangers op om hun naasten te laten stemmen op FvD: ‘Je kan mensen jouw laten volmachten.’

FACT-CHECK: Thierry Baudet roept zijn aanhangers op om hun naasten te laten stemmen op FvD: ‘Je kan mensen jouw laten volmachten.’

Het binnenhof in Den Haag.

De verkiezingsperiode betekent voor alle politieke partijen volop campagne voeren. Voor Forum voor Democratie betekent dat alles uit de kast halen om kiezers te werven. Afgelopen 8 oktober gaf lijsttrekker Thierry Baudet een speech op één van zijn campagne uitjes, waarin hij zijn aanhangers opriep minstens vier volmachten te verzamelen van mensen die niet gaan stemmen of in het buitenland zijn. Dit is echter niet toegestaan en kan zelfs worden verstaan onder verkiezingsfraude.

 

‘Je wilt Forum voor Democratie aan de macht helpen, dat kan op 22 november, maar ga stemmen. Overtuig mensen in jouw omgeving om te gaan stemmen, je kunt ook volmachten krijgen als mensen om je heen niet gaan stemmen of ze zijn in het buitenland.’ Aldus Thierry Baudet. Deze uitspraak is te horen in een filmpje wat vaak bekeken wordt op X (voormalig Twitter). De uitspraak zorgt voor enige controversie op X. Volgens de meeste reacties van mensen is deze uitspraak een oproep tot fraude en is het in strijd met de kieswet. Dit filmpje is inmiddels al meer dan 500.000 keer bekeken en is pas twee dagen oud. Ook bij de kiesraad is deze uitspraak niet ongezien gebleven.

‘Onder ronselen van volmachten verstaat de Kieswet het stelselmatig aanspreken of anderszins persoonlijk benaderen van kiezers om hen een onderhandse volmacht af te laten geven. Dit is strafbaar.  Het ronselen van volmacht stemmen is in strijd met het uitgangspunt dat het initiatief tot het verzoek om bij volmacht te stemmen en de keuze van de gemachtigde bij de kiezer ligt. Iedereen kan aangifte doen tegen ronselen.’ Laat de kiesraad schriftelijk weten.

Op de vraag of de heer Baudet dan ook vervolgd kan worden voor deze uitspraak zei de kiesraad het volgende: ‘De Kiesraad vindt de uitspraken van de heer Baudet op het filmpje onwenselijk. Of Baudet met deze oproep iets doet dat strafbaar is, moet het Openbaar Ministerie bepalen. Op dit moment is er door de minister van BZK een wetsvoorstel in voorbereiding waar duidelijker en scherper wordt omschreven wat onder ronselen wordt verstaan en dat regelt dat er een hogere straf op het ronselen van volmacht stemmen komt. De straf gaat van maximaal een maand gevangenisstraf naar maximaal zes maanden gevangenisstraf.’

Conclusie

Het is dus nog onduidelijk of Baudet ook echt consequenties gaat ondervinden na het doen van deze uitspraak, dat is nog voor het Openbaar Ministerie om te bepalen. Er is echter wel genoeg bewijs dat de uitspraak onwenselijk is en kan worden beschouwd als verkiezingsfraude. In de kieswet wordt duidelijk aangegeven dat het stelselmatig aanspreken of het persoonlijk benaderen van kiezers om hen een onderhandse volmacht af te laten geven, strafbaar is. Thierry Baudet roept zijn aanhangers duidelijk op om dit te doen. Het kan dus daadwerkelijk gezien worden als verkiezingsfraude.

De Tweede Kamerfractie van Forum voor Democratie heeft niet gereageerd op de uitspraak van Thierry Baudet of op de vraag of ze achter deze uitspraak staan.

 

Bronnen:

(Twitter.nl, 2023)

(Overheid.nl, 2023)

(Kiesraad.nl, 2023)

(Rijksoverheid.nl, 2023)

Over de auteur

Pepper Jochem

Pepper Jochem is een enthousiaste journalist in opleiding die met veel passie en plezier verhalen maakt. Ze kan slecht tegen onrecht en wil de verhalen van mensen over de hele wereld laten horen.