Meer Soa’s in Europa:

Meer Soa’s in Europa:

In Europa krijgen steeds meer mensen een soa. Dit bleek uit de cijfers van de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) die op 7 maart werden gepubliceerd. In 2022 groeit het aantal gediagnosticeerde gevallen met grote percentages. Namelijk het aantal gevallen van gonorroe steeg met 48%, gevallen van syfilis met 34%, en gevallen van chlamydia met 16%.

Wat is een soa

Soa staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening, dit betekent dat het ziektes of infecties zijn die door middel van seksuele handelingen aan elkaar overgedragen kunnen worden. Dit kan door bijvoorbeeld zoenen, orale seks, penetratie maar het kan ook overgedragen worden van moeder op foetus. Om een soa te voorkomen is het belangrijk om tijdens het vrijen een condoom te gebruiken. Daarnaast is het ook verstandig om regelmatig te laten testen op een soa bij je huisarts of bij de GGD.

Cijfers in Europa

De European Centre for Disease Prevention and Control heeft in 30 landen gekeken naar de aantal besmettingen. Wat interessant was, is dat er in de afgelopen jaren best wat pieken en dalen waren. ECDC gaf hier zelf deze uitleg over: ‘Na een piek te hebben bereikt in 2019, daalden de besmettingen van chlamydia in 2020 en 2021 tijdens de COVID-19-pandemie. Nieuwe recordhoge besmettingspercentages werden vervolgens waargenomen bij zowel vrouwen als mannen voor 2022.’ Er worden verschillende redenen aangegeven voor de cijfers maar de waarheid is dat er geen duidelijke reden is voor de cijfers.

Er wordt bijvoorbeeld door zowel de GGD als Soa Aids Nederland gezegd dat er weinig budget en aandacht is gegaan naar veilig vrijen campagnes in Nederland en Europa. Je kent misschien nog wel de “Ik ga niet zonder hoesje in jouw poesje” campagne. “De afgelopen jaren is er meer geïnvesteerd in campagnes over sexting en grensoverschrijdend gedrag. Hierdoor kon er minder gefocust worden op veilig vrijen’, Vertelt Erwin Visser van Soa Aids Nederland.

Luister hier naar de audioreportage:

Over de auteur

Beaudille van der Houwen

Beaudille van der Houwen ( 2002 ) is een eerstejaarsstudent aan de school van journalistiek. Ze is geboren in Zoetermeer en woont in Utrecht. Ze is een journalist die voornamelijk geïnteresseerd is in psychologie en taboe doorbrekende journalistiek.