Stilte na het gezoem: Toename van sterfte in Nederlandse bijenkolonies

Stilte na het gezoem: Toename van sterfte in Nederlandse bijenkolonies

Zorgwekkende cijfers voor de bijenpopulatie in Nederland. Nederland beleeft de hoogste wintersterfte sinds 2010. “Er zijn een aantal factoren die hierbij een rol spelen, maar de belangrijkste zal toch wel ons gebrek aan biodiversiteit zijn,” Zegt Imker Wouter Hasekamp uit Boeicop. En zo zijn onderzoekers van de Universiteit van Utrecht bezig met data modellen om de biodiversiteit in Nederland te bevorderen.

Meerdere deskundigen erkennen ook de ernst van de situatie. “Bijen spelen een cruciale rol in de bestuiving van gewassen,” legt imker Sonne Copijn uit Groenekan, oprichter van de Bee Foundation, uit. “Een afname van bijenpopulaties kan leiden tot lagere opbrengsten en kwaliteit van gewassen, met verstrekkende gevolgen voor de voedselvoorziening en de economie.”

Bijen vormen een cruciaal onderdeel van ons ecosysteem en spelen een essentiële rol bij het bestuiven van bloemen, bomen en planten. Met bijna 90 procent van alle bloeiende gewassen die afhankelijk zijn van bijenbestuiving, dragen ze bij aan de productie van vers fruit, gezonde groenten en zelfs de koffiebonen waar we van genieten. In feite kunnen we stellen dat bijen verantwoordelijk zijn voor het mogelijk maken van drie van de vier voedsel hapjes die we dagelijks in onze mond stoppen.

Beleidsmakers en ecologen zijn bezig met bio diverse oplossingen. Zo zijn onderzoekers van de Universiteit van Utrecht bezig met data modellen die dieren en planten in een ruimtelijk landschap plaatsen. Om zo met data simulatie een voorspelling te kunnen creëren die toegepast kan worden binnen de praktijk, en worden situaties die niet in de natuur voorkomen uitgespeeld. Denk hierbij aan de migratiepatronen van bijenpopulaties, impact op bijenvolken door verstedelijking en hoe verschillende bijensoorten met klimaatverandering omgaan.

Terwijl de bijenpopulatie in Nederland achteruitgaat, staan we voor de uitdaging om onze biodiversiteit te herstellen en te beschermen. Het is niet alleen een kwestie van voedselvoorziening en economie, maar ook van het behoud van ons ecosysteem en de kostbare natuurlijke processen die daarbij horen.

Over de auteur