Uitspraak hoger beroep in Mallorcazaak: gerechtelijke ontknoping nadert

Uitspraak hoger beroep in Mallorcazaak: gerechtelijke ontknoping nadert

Vanmiddag om 13:30 wordt de uitspraak verwacht van het gerechtshof in de Mallorcazaak. Deze zaak betreft een vriendengroep uit Hilversum die in de nacht van 13 op 14 juli 2021 meerdere gewelddadige delicten heeft gepleegd. Een van de slachtoffers, Carlo, werd zo ernstig mishandeld dat hij vier dagen later op Mallorca in een ziekenhuis overleed. De verdachten blijven zwijgen en beweren Carlo niet eens gezien te hebben. Zowel zij als het Openbaar Ministerie gingen na de eerste behandeling in hoger beroep, maar de zaak blijft complex.

De verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht, wat toegestaan is. Sommigen moesten echter ook als getuigen optreden. In hoeverre mogen zij in dit geval zwijgen? Persraadsheer Bart Hofstra legt uit: “Je hoeft geen dingen te zeggen waardoor je jezelf strafrechtelijk in de problemen brengt. Dat noemen we het verschoningsrecht.”

In de Mallorcazaak wordt de betrouwbaarheid van een getuigenis in twijfel getrokken. Dit komt doordat zij haar eerste verklaring in Spanje met behulp van een tolk moest afleggen en deze verklaring later in Nederland vaak heeft gewijzigd. In de eerste behandeling nam de rechtbank alleen haar eerste getuigenis in overweging. Strafrechtadvocate Maaike Burgers geeft inzicht in de criteria die van belang zijn voor een betrouwbare getuigenis: “Het kan van belang zijn dat, indien iemand meerdere keren een verklaring aflegt, deze in feite een consistent verhaal vormt. Dit houdt in dat de verklaringen in grote lijnen herhaaldelijk overeenkomen. Het is vervolgens van belang om te achterhalen op welke gronden iemand zijn aannames of verklaring baseert. Men dient zich af te vragen vanuit welke positie de getuige de geobserveerde situatie heeft waargenomen en, indien van toepassing, hoe helder deze waarneming was. Was de getuige onder invloed, wat was de situatie ter plaatse, was het donker of licht, en andere relevante factoren dienen hierbij in overweging te worden genomen.” Het gerechtshof kan zelf besluiten of zij de getuigenis wel of niet meenemen in hun oordeel.

Of de uitspraak van vanmiddag een verschillende afloop zal hebben, is nog de vraag. Beluister hieronder de reportage waarin misdaadjournalist Joris Peters en strafrechtadvocaat Maaike Burgers hierover vertellen.

Copyright

Geluiden uit de rechtbank zijn afkomstig van Rechtspraak.nl.

<a href=”https://videoplasty.com/sound-effects/city-street-ambiance-sfx-296″>Free Sound Effects by VideoPlasty</a>

Over de auteur

Naomi Suithoff

Naomi Suithoff, 18 jaar, student HvJ en erg sportief. Dat ben ik. Mijn vrienden beschrijven mij als een spontane en vriendelijke meid. Ik ben niet op mijn mondje gevallen, eerlijkheid duurt het langst zeg ik altijd.