Zweden als nieuwste lidstaat NAVO

Zweden als nieuwste lidstaat NAVO

Op maandag 26 februari is het Hongaarse parlement akkoord gegaan met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Zweden heeft na aanvang van de Russische invasie aangegeven lid te willen worden van het militaire bondgenootschap. Die aanvraag moest alleen nog worden goedgekeurd door Hongarije. Het Hongaarse parlement stemden 188 leden voor en 6 leden tegen.

Eerder lag vooral Fidesz, de regeringspartij van de Hongaarse premier Viktor Orbán, dwars. Hoewel Hongarije nooit een officiële reden heeft gegeven voor het tegenhouden van Zweden, kwam dit hoogstwaarschijnlijk door de kritiek van Zweden op de Hongaarse rechtstaat. Ook is bekend dat Hongarije altijd nog een goede relatie heeft met Rusland en regelmatig kritiek uit op de Westerse steun aan Oekraïne.

Door lid te worden van de NAVO eindigt Zweden 200 jaar lange periode van neutraliteit. Maar niet elke Zweed is het eens met deze beslissing. “Hoewel een kleine meerderheid van de Zweden voor het toetreden aan de NAVO is, blijft er nog een grote groep Zweden die niet zo gecharmeerd is van het idee om Lidstaat te zijn”, zegt Scandinavië Correspondent, Anne-Grietje Franssen.

Hoewel het de neutraliteit van Zweden nu officieel ten einde is, neemt dit al voor langere tijd af. “Al jarenlang heeft Zweden onofficiële afspraken met verschillende NAVO-landen en nemen zij ook deel aan vredesmissies”, zegt Franssen. Daarnaast is Zweden ook lid van de EU, maar dit is in eerste plaats een economisch verband.

Een NAVO-lidmaatschap brengt meerdere voordelen met zich mee voor Zweden. Zo wordt het land nu beschermd door artikel 5. Dit betekent dat als er een NAVO-land wordt aangevallen, alle andere lidstaten het land op militair gebied zullen steunen.

Maar wat heeft Zweden toe te voegen aan de NAVO? En welke invloed heeft dit op Rusland? Om hier meer over uit te leggen spreekt Militair Specialist, Patrick Bolder in de uitzending van vandaag.

Over de auteur

Guus Hardon

Guus Hardon (20), is een gedreven student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft een brede interesse in de journalistiek en houd zich bezig met het creëren van een effectieve redactie.