Lancering van ‘kinderrechten in beweging’

Lancering van ‘kinderrechten in beweging’

Elke vijf jaar evalueert het VN-kinderrechtencomité de situatie van kinderen in Nederland en geeft adviezen om kinderrechten te verbeteren. Het is alleen moeilijk te controleren of deze adviezen ook daadwerkelijk worden opgevolgd en of er echte veranderingen plaatsvinden. Het Kinderrechtencollectief heeft daarom nu de online monitor “Kinderrechten in Beweging” gelanceerd. Jaarlijks wordt hiermee de voortgang van de overheid in het opvolgen van de VN-adviezen gevolgd en gerapporteerd. De monitor richt zich op tien thema’s waar het al goed mee gaat en waar nog meer actie nodig is.

Een van die thema’s is kinder- en jongerenparticipatie, dit onderdeel stond dinsdag centraal. Want hoewel kinderen volgens artikel 12 van het VN-kinderrechtenverdrag het recht hebben om hun mening te uiten, en deze mening serieus genomen moet worden, is het in Nederland nog niet wettelijk vastgelegd om kinderen verplicht te betrekken bij de ontwikkeling van beleid dat hen aangaat. Dit betekent dat er geen wet is die voorschrijft dat kinder- en jongerenparticipatie verplicht is.

Lars Westra is Vicevoorzitter van het kinderrechtencollectief, hij is zestien jaar oud en daarmee de jongste bij het collectief. Lars zet zich in voor verschillende thema’s maar is vooral bezig met participatie van kinderen. ‘In de toekomst hoop ik dat we, volgens Vlaams beleid, participatie kunnen vastleggen in de wet, dat er een jeugdraad komt naar wie altijd geluisterd moet worden en dat we de overheid hierop kunnen controleren door middel van een terugkoppeling. De overheid moet kunnen aantonen dat zij met kinderen hebben gesproken door aan te geven wat het advies van kinderen was en wat ze hier in de toekomst meegaan doen,’ aldus Westra.

Lars werkt veel samen met de voorzitter van het kinderrechtencollectief, Marc Dullaert. Samen hopen zij dat de overheid kinderrechten gaat aanpakken en dat er binnenkort veranderingen komen.

Over de auteur

Lotte van Duijn

Lotte van Duijn is geboren op 21 april 2005 in Den Haag, en woont nu in Leidschendam. Ze is beginnend journalist, en schrijft voor de nieuwssite Spotlight. Ze zit op de school voor Journalistiek waar ze met veel plezier naar toe gaat. Lotte houdt heel erg van muziek en danst al sinds dat ze een klein meisje is. Ze hoopt in haar journalistieke carrière om mensen te informeren en mee te nemen in alles wat ze leuk en interessant vindt.