Dutch design week: Een positieve kijk op nieuwe technologie

Dutch design week: Een positieve kijk op nieuwe technologie

Gemaakt door Tobias ten Böhmer - Dutch design week, 2023

Te midden van de gebruikelijke zorgen en negatieve berichtgeving over technologische ontwikkelingen schittert de speciale expositie ‘Manifestations’ tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven dit jaar als een straal van optimisme over de rol van nieuwe technologie in ons dagelijks leven. De expositie, met werken van 50 kunstenaars uit diverse disciplines, onderzoekt op creatieve en soms provocerende wijze de relatie tussen mens en technologie. Viola van Alphen, de bevlogen curator van dit evenement, deelde enthousiast de achtergrond van deze unieke tentoonstelling.

Te midden van de Dutch Design Week onthult ‘Manifestations’ een verfrissende kijk op de positieve kant van technologische evolutie. In een wereld waar zorgen over het milieu en de toekomst van de mensheid door technologische ontwikkelingen als een stormwind rondrazen, fungeert dit evenement als een vrolijk tegengif.

Viola licht het concept toe: “Het is ontstaan omdat ik vroeger heel erg hield van sciencefiction, wat zeker in de jaren 70 veel waarschuwde voor nucleaire dreiging. Maar ik merk dat die waarschuwing in de afgelopen jaren een beetje verloren is gegaan. Ik denk dat we de technologie iets te veel aan techneuten hebben overgelaten, en dat er wat meer menselijkheid bij moet.”

De diversiteit van de kunstenaars draagt bij aan een kleurrijk palet aan perspectieven. Van interactieve installaties tot dromerige ontwerpen; elke bijdrage belicht een ander facet van de harmonieuze relatie tussen mens en technologie. Bezoekers worden uitgenodigd om zich open te stellen voor nieuwe ideeën en te ervaren hoe technologie niet alleen uitdagingen met zich meebrengt, maar ook kansen en mogelijkheden biedt.

De expositie fungeert als een podium waarop de dialoog over technologie op een diepgaande manier wordt herdefinieerd. Het moedigt bezoekers aan niet alleen te reflecteren op de huidige staat van technologische ontwikkelingen, maar ook om een positieve visie te omarmen die inspireert tot een constructieve benadering van de toekomst. Te midden van de heersende angst en scepsis biedt ‘Manifestations’ een hartverwarmende herinnering aan de potentie van technologie om bij te dragen aan een meer gebalanceerde en mensgerichte wereld.

Onze verslaggever Tobias ten Böhmer was erbij en maakte de volgende videoreportage:

Over de auteur

Tobias ten Böhmer

Tobias ten Böhmer (1995) is een beginnend Slotstad-Journalist werkzaam in Zeist. Hij studeert Journalistiek aan Hogeschool Utrecht. Zijn missie is het objectief en kritisch brengen van nieuws, met een speciale passie voor de politiek.