De invloed van de vroegere lente op de veehouderij

De invloed van de vroegere lente op de veehouderij

Veehouder Thijn Smulders schreef de afkorting van zijn beroep op zijn pet. Foto door Sil Kwaspen.

El Niño spreidt zijn invloed over het mondiale klimaat. Hoewel de afgelopen februarimaand enorm zachte temperaturen kende, spreken meteorologen van controverse over de invloed van El Niño hierop. ‘Een warme en natte zuidwestenwind,’ is een belangrijke factor volgens René van Westen. Betekent dit dat de lente eerder aanvangt dit jaar? Wat betekent dat voor de veehouder?

 

René M. van Westen bestudeert het klimaat en hoe dit verandert, aan de hand van klimaatmodellen. Over de verandering van de seizoenen vertelt hij: ‘Over twintig jaar zullen we, met de huidige klimaatstijging in deze prognoses, de winter verliezen. We krijgen meer nazomer, een nattere herfst en maar een week winter.’ Volgens hem warmen de koelste seizoenen het hardst op.

Vergroot

ReneMvanWesten
René van Westen in zijn voortuin op Kanaleneiland, hij schrok dat de tulpen al ontpopte rond 20 februari. Foto door Sil Kwaspen

Onderzoeker meteorologie Bert Heusinkveld (WUR) bevestigd de invloed van wind op de opwarming.

‘In ons huidige klimaat nemen de extremen toe én warmt alles op. De westerlies – windstroom vanuit het westen –  domineert ons weer in Nederland. De zee heeft een grote thermische massa die veel warmte en vocht via de westerlies ons land in brengt. Deze opwarming komt niet alleen door de windstroom maar ook door broeikasgassen. Het verband van El Niño is niet hard bewezen tot op heden, dit is een fenomeen wat zich vooral op het zuidelijkhalfrond afspeelt. Wat we wel kunnen zeggen is; hoe verder we naar het noorden gaan hoe sterker de opwarming is.’

Bert Heusinkveld, senior researcher Meteorologie en luchtkwaliteit. Foto AMS Instituut.

Bert Heusinkveld, senior researcher Meteorologie en luchtkwaliteit. Foto AMS Instituut.

Deze natuurkrachten zorgen ervoor dat de lente steeds vroeger arriveert en de winter lijkt te verdwijnen. Zowel Van Westen als Heusinkveld concluderen dit. Wat heeft deze seizoen verschuiving voor invloed op de veehouder? Hierover spreek ik met veehouder Thijn maar eerst verteld René van Westen over de zachte februarimaand.

Deze 16 uur van lichtinval zorgt ervoor dat het voor de koeien eigenlijk altijd als lente aanvoelt. Dit is het beste voor de zwangerschap van de koe, het productie klimaat en de melkkwaliteit.

Vergroot

VOXPOP-3
Kalf (genaamd: Geitje) werd nieuwsgierig van de microfoon. Foto door Sil Kwaspen

Over de auteur

Sil Kwaspen

Hallo, mijn naam is Sil Kwaspen, ik ben 23 jaar en woon in 's-Hertogenbosch. Als startend journalist ben ik tijdens het maken van mijn producties actief bezig om alles zo interessant mogelijk te maken. Ik schrijf graag in verhalende vorm en laat mijn bronnen en het beeld juist het woord doen. Bij kleine gebeurtenissen duik ik graag in de diepte en bij moeilijk te begrijpen onderwerpen probeer ik alles behapbaar te maken. Saai nieuws is ook nieuws en als het belangrijk is dan moet het interessant genoeg zijn om te lezen.