factcheck: Rusland krijgt steeds meer internationale invloed en de economie groeit

factcheck: Rusland krijgt steeds meer internationale invloed en de economie groeit
  1. Onlangs heeft de Europese Unie een dertiende sanctie pakket aangenomen tegen Rusland, hierdoor zijn er nog meer Russische bedrijven op de sanctielijst gekomen en zijn er aan Russische bedrijven een exportverbod opgelegd. Europees parlementariër namens Forum voor Democratie heeft hier via X(Twitter) op gereageerd. Hij verteld dat de sancties namens de EU geen nut hebben en dat het juist beter gaat met de Russische economie, ook vertelt hij dat Rusland steeds meer invloed heeft op internationaal gebied, maar is dit ook daadwerkelijk het geval?
Marcel de Graaff op X

Marcel de Graaff op X

Hoe zit het met de Russische economie?

Hans van Koningsbrugge vertelt dat de Russische economie wel stijgt, maar dat komt door dat het land bezig is met een oorlogseconomie. En die produceren bijvoorbeeld tanks en kanonnen. ‘Daar heb je voor de toekomst niks aan, er zit geen investering in voor de toekomst’. ‘De Russische budgetoverschot is door de westerse sancties wel degelijk veranderd tot een budgettekort’, ‘het is overduidelijk dat men moet interen op de reserves’. Van Koningsbrugge geeft als derde argument ook aan dat de Russische Roedel slecht presteert momenteel: ‘Het is de op drie na slechts presterende munt op de wereld’, ook met het afsluiten van een hypotheek betaal je nu in Rusland 17,5 procent. ‘Als het zo florissant ging in Rusland dan zijn dit soort dingen niet nodig ‘ Dat het dus zo goed gaat met de economie in Rusland is dus niet aan de orde volgens van Koningsbrugge. ‘Met andere woorden Rusland stuurt volledig op oorlog daarom lijkt het fantastisch, maar vergelijk het maar met Hitler Duitsland. Dat had ook een fantastisch florerende economie maar de vraag was op het eind wel: Wie betaald het allemaal en dat was bij Hitler Duitsland de bezette gebieden, dus de uitspraak van De Graaff klopt niet’

Anette Freyberg-Inan vertelt dat het dertiende sanctiepakket net pas is besloten, wat het effect is kunnen we nu dus nog niet zien. Ten tweede zegt ze dat het sanctiepakket vooral is gemaakt om het Rusland moeilijker te maken om aan wapens te komen, ‘of de Russische economie groeit of het land internationaal invloed wint staat los daarvan’

Ook de invloed van Rusland op internationaal gebied komt ter spraken: ‘Als je kijkt naar de stemmingen in de Verenigde Naties zijn die met boter en suiker tegen Rusland, ze hebben een handvol bondsgenoten en that’s it. Zelfs China begint nu te beginnen over de soevereiniteit van Oekraïne. Dus dat de internationale invloed van Rusland groter wordt is echt gewoon flauwekul’, aldus Hans van Koningsbrugge

Effect van de sancties

Aan het begin van de oorlog waren de sancties aanzienlijk effectief, volgende de World Economic Outlook(IMF, 2023b), hierin blijkt dat de Russische bbp groei van 5 procent in het vierde kwartaal van 2021, in begin 2022 in een recessie was(-4,5% in het tweede kwartaal, -3,5 in het derde kwartaal en -2,7 in het vierde). Dit was een flinke daling, maar de daling ging minder hard dan de aanvankelijke prognose die in het voorjaar van 2022 werd gemaakt.

Een sector dat door de sancties het hardst werd geraakt was de auto-industrie, waarin voor de oorlog 350.000 mensen werkten en die jaarlijks 1,4 miljoen auto’s produceerde. De binnenlandse productie lag aan het einde van 2022 op slechts een kwart van het vooroorlogse niveau, terwijl veel autofabrieken moesten sluiten (Korhonen, 2023). Andere sectoren die op westerse technologie, kennis en investering berusten, zoals elektronica, hadden ook een grote ineenstorting in de eerste maanden na de invoering van de sancties.

Opvallend was wel dat de prijzen van olie, gas en andere delfstoffen de lucht in schoten. Door de onzekerheid in de energiemarkten schoten deze prijzen omhoog, dit zorgde voor een exportoverschot van 227 miljard dollar. Dat is circa 10,7 procent van het bbp in 2022, dat is 28% hoger dan in 2021.

Conclusie

De oorlogseconomie van Rusland groeit, wat inhoudt dat Rusland alleen gericht is op de oorlog met het maken en kopen van wapens en tanks. Verder daalt het met de economie, de Russische Roedel is erg zwak en de hypotheken zijn erg hoog. Het budgetoverschot is nu een budget te kort. Het gaat dus niet goed met de Russische economie, alleen de oorlogseconomie groeit, de internationale invloed van Rusland is ook niet groter geworden aangezien bij de VN veel landen zich tegen Rusland uitten.

Over de auteur

Levi Broekhuizen

Mijn naam is Levi Broekhuizen, ik ben geboren in Utrecht en ben 21 jaar oud. Momenteel woon ik in Lopik en doe ik de studie Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Op jonge leeftijd begon ik al met schrijven, ik ben liefhebber van voetbal en vond het vroeger erg leuk om te schrijven over sport. Daar is mijn liefde voor de journalistiek ontstaan. Momenteel heb ik de droom om aan de slag te gaan in de misdaadjournalistiek, waarbij ik via deze opleiding de eerste stap heb gezet op weg naar deze droom.