Factcheck: In een glas melk zit meer dierenleed dan in een lapje biefstuk

Factcheck: In een glas melk zit meer dierenleed dan in een lapje biefstuk

Bron: Pixabay

Het gros van de Nederlandse inwoners is tegen dierenleed. Toch consumeren we massaal dierlijke producten. Sommige mensen maken de ethische afweging en worden vegetarisch, maar is vegetarisch zijn wel genoeg? Met die gewetensvraag worstelde ook schrijfster Iris Pronk. Zij publiceerde een artikel in Trouw over dit dilemma. In het artikel quote Pronk een kennis: “In een glas melk zit per calorie meer dierenleed dan in een biefstuk”. Twee experts op het gebied van dierenleed in de agrarische sector verklaren waarom deze claim juist is.

Melkkoe

Om te weten of er meer leed in een glas melk zit moeten we kijken naar de koe van waar de melk afkomstig is: de melkkoe. De melkkoe leeft geen prettig bestaan. Wat veel mensen over het hoofd zien is dat melk van de koe moedermelk is. Om moedermelk te krijgen moet een zoogdier zwanger gemaakt worden. De melkkoe is daarom altijd zwanger. Zodra ze bevallen is, wordt haar kalf weggehaald en wordt ze opnieuw zwanger gemaakt. Door dit proces en het doorfokken van de dieren loopt een koe veel complicaties op, zoals kreupelheid en uierontsteking. Ze worden doorgefokt om zo veel mogelijk melk te kunnen produceren.

Frederiek Schouten, directeur van de organisatie Dier&Recht, vindt het verbazend hoeveel mensen niet weten dat melk van de koe moedermelk is. “Het drinken van melk is enorm cultureel bepaald. Het is niet logisch dat volwassenen melk drinken van een ander dier, maar het wordt al van jongs af aan meegegeven. In kinderboekjes leer je dat een koe melk geeft, maar dat kan je van elk zoogdier zeggen”, vertelt Schouten.

Het leven van de melkkoe eindigt niet vredig. Zodra de koe te kreupel is, wordt de koe alsnog naar de slacht gestuurd. Omdat het vlees niet sterk genoeg is wordt er geen biefstuk van gemaakt maar gehakt. Voor de nakomelingen is het ‘leven’ al helemaal een donker vooruitzicht. Van al die melkkoeien komt een overvloed aan ongewenste kalveren die meteen naar de slacht worden gestuurd. Ze zien nooit daglicht, staan op roosters en krijgen ongeschikt voedsel.

Vleeskoe

Het leven van de koe waaruit biefstuk komt is geen ethisch bestaan, maar volgens Lesley Moffat een beter bestaan dan die van de gemiddelde melkkoe. Moffat is directeur van de dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals. Ze streeft ernaar om het lijden van landbouwdieren zoveel mogelijk te beperken bij transport en slacht. Ze vertelt dat de betere kwaliteit vleeskoeien buiten een stal leeft. Biefstuk is afkomstig uit zulke vleeskoeien. “Ze leven een natuurlijker leven, maar worden helaas wel op een slechte wijze op transport gezet” zegt Moffat. Zo een transport kan heel stressvol zijn voor de dieren. Daarbij komt nog dat omstandigheden, zoals genoeg drinkbaar water, nog vaak niet voldoen aan de eisen.

De vleeskoe wordt ook doorgefokt om extra vlees te produceren. De standaard doorgefokte vleeskoe in Nederland heet de Dikbil koe. Ze zijn dik met kleine pootjes en hebben daarom moeite met lopen. Volgens Moffat zitten de dieren niet lekker in hun vel.

Alternatieven

Lesley Moffat vindt dat we de boeren moeten steunen die een verbetering proberen te maken. “Je maakt nog steeds gebruik van de dieren, maar ze gaan niet op transport en ze mogen bij elkaar blijven. Dat is voor de maatschappij van nu zo een grote stap vooruit, dat we het moeten steunen. Het is niet realistisch dat iedereen stopt met melk drinken, maar we moeten meer ethische boeren steunen”, aldus Moffat.

Frederieke Schouten is het eens dat biologisch dynamische boeren goede stappen maken, maar ziet niet in waarom je dierlijke producten zou gebruiken. Zeker nu het niet hoeft, omdat er genoeg goede andere opties zijn. 

conclusie

Er zit dus in een glas melk meer dierenleed dan in lapje biefstuk. Tussen De keuze melk en biefstuk, is biefstuk de betere optie qua dierenleed. De melkkoe lijdt een langer leven en heeft meer complicaties tijdens zijn leven. Biefstuk is echter nog steeds geen ethisch verantwoorde keuze. Volgens Frederieke Schouten is vegetarisch zijn om het dierenleed niet genoeg: ‘Als vegetariër moet je jezelf goed verdiepen waar melk vandaan komt en een goede afweging maken’. Beide dierenexperts zouden als het moet eerder een lapje biefstuk nemen dan een glas melk drinken.

Over de auteur

Sammy jo Muller

Sammy Jo is 18 jaar oud en woont in Zoetermeer. Ze studeert journalistiek en is geïnteresseerd in politiek en maatschappelijke problemen. Mail: sammyjo.muller@student.hu.nl