Factcheck: Het blazen van sigarettenrook in het oor, het verzachten van oorpijn

Factcheck: Het blazen van sigarettenrook in het oor, het verzachten van oorpijn

Claim: Het blazen van sigarettenrook in het oor kan oorpijn verzachten

Uitkomst: Niet waar

Met de winter voor de deur nemen veelvoorkomende kwalen zoals oorpijn en oorinfecties toe. In deze koude maanden zoeken velen naar oplossingen om de pijn te verlichten, en “Oma Weet Raad”, het populaire Nederlandse platform voor oude wijsheden en huismiddeltjes, suggereert een opmerkelijke oplossing: het blazen van sigarettenrook in het oor om de pijn te verzachten. Dit advies heeft de aandacht getrokken en wordt door sommigen omarmd op basis van anekdotisch bewijs. Maar wat zegt de medische gemeenschap over deze bewering? Laten we dieper ingaan op deze claim en de feitelijke basis ervan onderzoeken.

“Oma Weet Raad” is sinds 2002 actief en fungeert als een Nederlands platform voor oude wijsheden en huismiddeltjes voor dagelijkse problemen. De site, met 131 miljoen bezoekers, biedt oplossingen voor diverse situaties, zoals het verwijderen van balpenvlekken, verven zonder strepen en het verzachten van oorpijn.

“Het blazen van sigarettenrook in het oor kan oorpijn verzachten”, zo stelt een tip op Oma Weet Raad. De tip is ingezonden door Chantal, één van de vele gebruikers op Oma Weet Raad. In principe kan elke gebruikers op Oma Weet Raad een tip inzenden. De tip van Chantal heeft op dit moment 279 likes.

Het idee van het blazen van sigarettenrook in het oor om oorpijn te verlichten, is een traditionele remedie die door sommigen wordt beoefend. Het primaire argument achter deze praktijk is dat de warmte van de rook enige verlichting kan bieden.

Er is een aanzienlijk verband tussen blootstelling aan tabaksrook en oorinfecties, vooral bij kinderen. Een studie gepubliceerd op JAMA Network heeft vastgesteld dat het hebben van een gezinslid dat rookt het risico op oorinfecties voor hun kinderen verhoogt. Dit is te wijten aan de schadelijke chemicaliën zoals teer en nicotine in sigarettenrook, die de bekleding van het oor kunnen irriteren en ontstekingen kunnen veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot een oorinfectie​.

De afdeling KNO bij het Meandercentrum in Amersfoort bevestigt dat het blazen van sigarettenrook in het oor niet wordt aanbevolen als behandeling voor oorpijn of oorinfecties. “Het idee dat de warmte van de rook enige verlichting kan bieden, is begrijpelijk, maar de potentiële schadelijke effecten van de chemicaliën in sigarettenrook wegen niet op tegen eventuele kortdurende voordelen. Bovendien zijn er effectievere en veiligere manieren om oorpijn te behandelen.”

Daarnaast waarschuwt de afdeling KNO dat het blazen van rook in het oor, vooral bij kinderen, kan leiden tot verdere complicaties. “Tabaksrook kan irritatie veroorzaken en de gezonde bacteriële balans in het oor verstoren, wat het risico op infecties kan verhogen.” Zij verwijzen naar het volgende wetenschappelijke artikel.

De oorsprong van dit fenomeen is niet duidelijk gedocumenteerd, maar het kan zijn geworteld in oudere generaties die op zoek waren naar directe verlichting van oorpijn voor hun kinderen. De warmte van de rook kan een tijdelijk gevoel van verlichting hebben geboden, wat mogelijk heeft bijgedragen aan het voortbestaan van deze praktijk door de jaren heen. Het is belangrijk om op te merken dat hoewel warme lucht kan helpen bij het verlichten van oorpijn, er veel veiligere en effectievere methoden zijn om dit te bereiken zonder het gebruik van sigarettenrook.

Gezien het ontbreken van wetenschappelijk bewijs ter ondersteuning van deze praktijk en de bekende risico’s van blootstelling aan tabaksrook, is het raadzaam om alternatieve behandelingen voor oorpijn te zoeken. Het raadplegen van een arts voor een professionele evaluatie en behandeling zijn betere opties. Het blazen van sigarettenrook in het oor is een ongegronde en potentieel schadelijke aanpak, en het is altijd het beste om medisch advies in te winnen bij het ervaren van oorpijn of andere medische aandoeningen.

Over de auteur

Youssef El Khattabi

Youssef el Khattabi is een journalist die woont in Amersfoort. Youssef werkt het liefst aan buitenlandproducties, achtergrondverhalen en houdt zich tussendoor ook bezig met filmjournalistiek. Later zou hij graag de wereld rond willen reizen om verhalen te vertellen.