Cinevillepas ook in Brussel een succes

Cinevillepas ook in Brussel een succes

Foto: igorovsyannykov

Al twee jaar is de Cinevillepas actief in Brussel. Het Nederlandse initiatief is op verzoek van filmhuizen in de Belgische stad geïntroduceerd. Waarom was dit nodig? En hoe gaat het nu met deze participerende filmhuizen.

Net voor de zomer van 2022 werd de Cinevillepas gelanceerd in Brussel. Tijdens de lockdowns van de coronacrisis hadden bioscopen Cinema Galeries, Vendôme, Cinema Palace en Kinograph eindelijk tijd om samen te gaan zitten. Langere tijd wilden de filmhuizen al meer samenwerken. Daarnaast waren ze op zoek naar een manier om een jonger publiek aan zich te binden. Zo kwamen ze uit bij Cineville: een Nederlandse filmclub die onbeperkt toegang biedt tot aangesloten arthouse bioscopen.

Zelf hebben de Brusselse filmtheaters aangegeven bij het bedrijf dat ze interesse hadden om de pas in de Belgische hoofdstad te introduceren. Aan de Brusselse krant BRUZZ vertelt Thibaut Quirynen, oprichter van bioscoop Kinograph, waarom er gekozen is voor dit Nederlands bedrijf: “Voor ons was het noodzakelijk om het project snel op poten te zetten. Als we alles vanaf het begin alleen moesten doen, zou het zeker nog twee of drie jaar duren.”

Brusselse journalist en filmliefhebber Jasmijn Post verteld ons wat de komst van deze pas de afgelopen 2 jaar heeft betekend voor de Brusselse filmhuizen:

Sinds de komst van de pas gaat het dus goed met de arthouse bioscopen in Brussel. Ook is er een groei in het aantal jongen bezoekers. Dit succes is echter niet volledig toe te kennen aan de Cinevillepas. Bij Cinema Palace verdubbelde in 2023 het aantal verkochte tickets aan jongeren onder de 18 een verdubbeling van de ticketverkoop voor jongeren onder de 18. Bij studenten was er een stijging te zien van 70 procent. In deze cijfers zijn Cinevillepashouders niet meegenomen. Zelf zeggen ze hier het volgende over: “Onze gevarieerde activiteiten spreken jongeren aan. Denk aan masterclasses over cinema en debatten.”

Over de auteur