Grote spinkrab vestigt zich in Nederland

Grote spinkrab vestigt zich in Nederland

De grote spinkrab wordt steeds vaker gesignaleerd in Nederland. Hij is zich aan het vestigen in de Oosterschelde. De grote spinkrab behoord tot een van de grootste krabben van Nederland en trekt nu naar het noorden door klimaatverandering. Peter van Bragt bioloog van stichting ANEMOON legt uit waarom de grote spinkrab naar het noorden trekt.

We zien het al decennia dat allerlei soorten dieren die normaal voorkomen in de wat zuidelijkere West-Europese wateren, dan praat je over Frankrijk, Portugal, Spanje en de Middellandse Zee, naar het noorden aan het opschuiven zijn. Het zijn klimaatschuivers. “Keer op keer wordt er eigenlijk weer bevestigd dat dit juist door die noordelijke migratie van dieren komt. We zien ook dat noordelijkere soorten verdwijnen”, zegt Van Bragt.

Het hele fenomeen draait eigenlijk om klimaatverandering. De belangrijkste factor voor het zeeleven en de klimaatschuivers is dat die soorten nu hier kunnen overleven. “Dit komt omdat we geen strenge winters meer hebben. Dit waren corrigerende factors voor de zuidelijkere soorten. Wat ervoor zorgde dat zij hier niet kunnen overleven gedurende de winters”, aldus Van Bragt.

Ook vindt van Bragt: “Het belangrijkste wat we ervan moeten weten is dat dit het zoveelste bewijs is van migratie van de grote spinkrab als gevolg van klimaatverandering. Ik denk dat we dit als belangrijkste boodschap moeten zien.”

Een ander wetenschappelijk feit is dat de krab vooral in Frankrijk en het Middellandse Zeegebied gegeten wordt. “Dus stel dat we er heel veel van gaan krijgen, dan zou er commercieel op gevist gaan worden. Wat doodzonde zou zijn”, vindt van Bragt. Het zou zelfs een toevoeging aan de commerciële visserij in Nederland kunnen worden. “Maar ja, als bioloog vind ik dat niet zo relevant.”

In de volgende video wordt uitgelegd waarom de grote spinkrab naar het noorden trekt.

Bronnen: Tom Van Deuren, Astrid Vis, Nationaal Park Oosterschelde en Pexels

Over de auteur

Jill Buining

Jill Buining (2003) is erg sociaal en nieuwsgierig. Komt van origine uit Utrecht. Jill is erg geïnteresseerd in het onderwerp radio, omdat ze het een goede manier vindt om een verhaal te delen. Daarbij ligt haar interesse bij echte verhalen, zodra er iets gebeurd is wil Jill het liefst als allereerst weten wat er aan de hand is. Alles om haar heen is een inspiratie voor Jill en probeert overal een verhaal achter te zoeken. Verder is ze erg creatief en is ze graag met nieuwe dingen bezig.