Stormloop bij bakkerijen dankzij TikTok-hit crompouce

Stormloop bij bakkerijen dankzij TikTok-hit crompouce

Een roombotercroissant gevuld met Zwitserse room en een dakje van roze chocolade: de Crompouce is een heuse TikTok-hit.

De crompouce is geen nieuw fenomeen; de oorsprong bevindt zich namelijk al in 2020. Ulrika Menig van de toenmalige Utrechtse bakkerij Bammetje Bakery bedacht de combinatie van een croissant en een tompouce voor Koningsdag. De bakkerij, ook wel bekend als de ‘home of the crompouce,’ is inmiddels gesloten.

Toch gaat de crompouce sinds een paar weken pas écht viraal. Overal op TikTok zijn filmpjes te zien van bakker Van Maanen over dit lekkernij. Ulrika Menig laat aan De Telegraaf weten dat ‘de originele’ crompouce plantaardig was en geheel gedoopt in fondant. Bakker Van Maanen geeft een eigen twist aan de crompouce door deze te dippen in een laagje roze chocolade.

Hoe komt het dat de crompouce nu trending is? Volgens Kirsten Jassies, social media trendwatcher en ‘Tiktoloog,’ ligt dit aan verschillende factoren, waaronder bekende TikTokkers, het algoritme en de uiterlijke kenmerken van de crompouce. “De crompouce ziet er leuk en lekker uit, en mensen willen dat proeven, zeker als bepaalde influencers delen dat zij dit ook eten.”

De crompouce is dusdanig populair, dat verschillende bakkerijen aan Spotlight laten weten dat de vraag bijna niet behapbaar is. “Wij hebben het zó druk met de enorme vraag naar crompoucen,” vertelt Bakkerij Van Leeuwen, “onze bakkers werken de afgelopen week elke dag overuren.”

Volgens Jassies is de crompouce een tijdelijke hit: “Ik denk dat dit een tijdelijke trend is, sociale media gaat zo snel. Dit wordt vast binnenkort weer verslagen door een ander lekker hapje. Vijf jaar geleden had je ‘freak shakes’ en afgelopen jaar bepaalde koekjes die iedereen at. Daar hoor je nu ook niks meer over.”

Jassies laat weten zelf enorm fan te zijn van de traditionele tompoezen. Of de crompouce haar ook zo in de smaak valt? “Dit is voor mij wel een blijvertje, al zou ik er niet in de rij voor staan.”

bekijk hier de uitzending

Over de auteur

Mila Lange

Ik ben Mila Lange. Ik studeer aan de school voor journalistiek in Utrecht.