Factcheck: Dragqueens brainwashen geen kinderen

Factcheck: Dragqueens brainwashen geen kinderen

dragqueen

In het NOS op 3 Verkiezingsprogramma van 1 nov gingen Rob Jetten (D66) en Thierry Baudet in gesprek met twintig en dertigers. Bij het onderwerp LHBTIQ+ ontstond een vellen discussie die leidde tot de uitspraak “…dat drag queens de hersenen van kinderen zouden hersenspoelen.” Orthopedagoog Nandy Hulshof en psycholoog Mariëlle Teekman leggen uit welke invloed dit op kinderen heeft.

In het NOS op 3 programma afgelopen week is het onderwerp LHBTIQ+ en dragqueens aan bod gekomen. Wanneer Baudet het onderwerp aankaartte was Jetten er klaar mee. Zo zei hij: “Dit is zulke erge taal. U heeft als politicus vrijheid van meningsuiting, maar u heeft ook een zeer grote verantwoordelijkheid om uw woorden te wegen.” Baudet vermeende namelijk ook in de afgelopen jaren gezien hebben dat drag queens kinderen zouden hersenspoelen. Gideon van Meijeren, partijlid van de FvD, zou ook hebben geprotesteerd bij een voorleesmiddag van dragqueens.

Wat is drag?

‘Drag’ betekent dat iemand zich verkleedt als het andere geslacht. Dragqueens zijn over het algemeen mannen of non-binaire personen die zich verkleden als vrouwen. Er zijn verschillende redenen waarom iemand dragqueen is. Bijvoorbeeld om je genderidentiteit te onderzoeken of als creatieve uitlaatklep. Ik sprak dragqueen Boots hierover, voor haar was de keuze gemaakt door de nieuwsgierigheid naar genderexpressie. “Ik wilde vanuit drag meer feminiene ‘dingen’ proberen.”

Schadelijk voor kinderen

Teekman geeft aan dat ze niet denkt dat het schadelijk is voor kinderen om ze over dragqueens te vertellen. “Wel denk ik dat het goed is om als volwassene goed te overwegen wat je allemaal vertelt. En dat wat je vertelt passend is bij de ontwikkelingsfase van een kind op dat moment en dat het leeftijdsadequaat is”, aldus Teekman.

Ze ziet dan ook niet terug in de praktijk dat kinderen door dragqueens gehersenspoeld worden. “Wel komt het voor dat kinderen vragen rondom dit onderwerp hebben”, aldus Teekman. Zij denkt dan ook dat de mensen die dichtbij kinderen staan vele malen meer invloed hebben op het denken en doen van kinderen dan iemand die ver weg staat. “Daarbij vind ik persoonlijk ‘hersenspoelen’ een groot woord. Ik kan mij niet vinden in deze uitspraak van hem, ik denk eerder dat hersenspoelen stigmatiserend werkt in zijn algemeen. Zowel voor dragqueens als voor het voorbeeld wat je kinderen geeft.”

Hulshof denkt dat het ook wijs is om kinderen wegwijs te maken in een maatschappij waar allerlei leefvormen en verschillende persoonlijkheden naast elkaar leven. “Dus vind ik het slecht om kinderen over drag queens te vertellen? Nee, net zomin als dat je kinderen vertelt over allerlei andere vormen van gender”, aldus Hulshof. Haar ervaring is dat dergelijke gesprekken vaak lopende weg gevoerd worden. “Als het kind ernaar vraagt omdat hij, zij bijvoorbeeld iets hoort in de klas, iemand ziet op tv. Lezen op school is belangrijk, voorlezen ook. En of je nu een ‘drag queen’, hetero, non-binair, homoseksueel, etc. bent maakt dus niet uit”, aldus Hulshof.

Invloed

“Ik denk dat kinderen, naar mate ze ouder worden moeten leren dat er heel veel verschillende meningen zijn. En die mogen er zijn. Het nut hiervan is onder andere dat zij uit al die meningen hun eigen mening vormen”, suggereert Hulshof.

Kinderen die nog in het proces zitten van: ‘wie ben ik?’, zouden volgens Hulshof van de uitlatingen van Baudet last kunnen krijgen. Maar dit hangt niet samen met Baudet als persoon. Wel met het feit dat kinderen in ontwikkeling zijn en daardoor erg op zoek zijn naar hun identiteit.  “Kinderen maken geen onderscheid tussen mensen over het algemeen, en het onderscheid dat ze maken komt vaak door wat ze geleerd wordt.” Kinderen zijn volgens haar juist heel open en ontvankelijk voor het ‘anders zijn’ van iemand.

Wat denkt een drag queen over deze claim?

Boots zegt het volgende over de uitspraak: “Het is net alsof je gaat zeggen elke film is slecht voor kinderen. En dat is eigenlijk hetzelfde met drag.” Boots geeft aan dat drag niet specifiek iets is wat wel of niet voor kinderen is gemaakt. Drag is ook iets wat uit verschillende culturen komt. Wat nu tegenwoordig een samenvoeging is van dingen vanuit verschillende culturen, volgens Boots. “Dat voorlezen voor kinderen, dat is er ook gewoon om aan te tonen dat als je jezelf meer laat zien, het ook makkelijker is om ermee in contact te komen. Mensen die misschien niets van drag weten zullen daardoor minder een vooroordeel hebben en misschien eerder luisteren naar statements als deze.”

Conclusie

In het begin van mijn onderzoek vermeld ik wat een dragqueen is. Daarna heb ik gesprekken gevoerd met een orthopedagoog en een psycholoog, waardoor ik kan concluderen dat kinderen niet gehersenspoeld worden door dragqueens: zij kunnen wel zeker een invloed zijn in het leven van kinderen, al hoeft dit niet op een schadelijke manier te zijn. Maar het is geen hersenspoelen, dat is net alsof je gaat zeggen: ‘Elke film is slecht voor kinderen’. Ook zouden, volgens Hulshof, juist uitspraken als die van Baudet schadelijk zijn in het uitzoeken wie je bent. Daarnaast zouden mensen die dichter betrokken zijn bij het kind meer invloed hebben op de ontwikkeling. Hierdoor is de uitspraak van Baudet dus onjuist en hersenspoelen dragqueens kinderen niet.

Over de auteur

Jill Buining

Jill Buining (2003) is erg sociaal en nieuwsgierig. Komt van origine uit Utrecht. Jill is erg geïnteresseerd in het onderwerp radio, omdat ze het een goede manier vindt om een verhaal te delen. Daarbij ligt haar interesse bij echte verhalen, zodra er iets gebeurd is wil Jill het liefst als allereerst weten wat er aan de hand is. Alles om haar heen is een inspiratie voor Jill en probeert overal een verhaal achter te zoeken. Verder is ze erg creatief en is ze graag met nieuwe dingen bezig.