Belgische wetenschappers ontwikkelen nieuw bier met behulp van AI

Belgische wetenschappers ontwikkelen nieuw bier met behulp van AI

In België hebben onderzoekers de smaak van bier gemodificeerd met behulp van AI. Ze hebben op grond van tweehonderd chemische eigenschappen en beoordelingen op de review site RateBeer een bier ontwikkelt dat door een uniek proefpannel als lekkerder wordt beschouwd. Voorlopig wordt de AI alleen gebruikt om met behulp van bestaande data de smaak aan te passen. Deze ontwikkeling legt echter wel de vraag of er niet ook risico’s zitten aan het raadplegen van AI bij het modificeren van smaak.

Deze ontwikkeling is onderdeel van een bredere uitbreiding van het gebruik van AI. We zien steeds meer terug dat kunstmatige intelligentie betrokken wordt bij onderwerpen als recreatie en cultuur. zoals in de reportage verteld word is het gevaar van deze situatie niet bijzonder groot. Het is echter wel onderdeel van een bredere ethische discussie over waar men de grens legt tussen het menselijke en dat gene wat met behulp van AI ontwikkelt kan worden. Een discussie die tot op dit punt onvoldoende gevoerd wordt.

Over de auteur

Valentijn Arends

Valentijn Arends is een Journalist die schrijft over centrum Utrecht. Hij is geboren in Den Haag, opgegroeid in Zeeland maar is recentelijk verliefd geworden op het gezellige Utrecht. Hij heeft een heel breed interesse spectrum en is vooral geïnteresseerd in geschiedenis, en schrijft het liefst Veel gevarieerde onderwerpen.