Vrouwen met ADHD of autisme worden later gediagnosticeerd dan mannen

Vrouwen met ADHD of autisme worden later gediagnosticeerd dan mannen

Deze week wordt er in Nederland Autisme Awareness Week. Met op dinsdag de viering van Internationale Autisme dag. Toch zijn ook tijdens deze week niet alle neuro divergente mensen gelijk. Mannen krijgen namelijk veel eerder hun diagnose dan vrouwen.

Over het algemeen krijgen neuro divergente jongens hun diagnose voor ADHD of autisme in hun kindertijd. Veel vrouwen moeten hier op wachten tot in hun pubertijd en sommige vrouwen zelfs tot nog veel later.

Dit terwijl vroege diagnose juist erg belangrijk is. Dat biedt kinderen handvaten om er mee om te gaan. Daarnaast kan ook de omgeving vervolgens meer rekening houden met het kind. Het ontbreken van deze ondersteuning kan ernstige gevolgen hebben. Zo hebben vrouwen die deze diagnoses last krijgen, vaker last van depressie en hebben ze vaker moeite met sociale situaties.

Walter (22 jaar oud) kreeg zijn diagnose al toen hij zeven was. “Nu ik ouder ben kan ik zelf kijken of ik de medicijnen voor ADHD nog wil gebruiken. Maar als kind had ik die medicijnen echt nodig, dus het is fijn dat ik toen al mijn diagnose kreeg. Het lijkt mij lastig als je dit niet krijgt.”

Carolien Rieffe, hoogleraar Social Interaction Technology aan de Universiteit Twente, doet veel onderzoek naar autisme en focust zich vooral op onderwijs. Zij observeert de gender-ongelijkheid in het diagnosticeren van autisme en ziet geen profijt bij de terughoudendheid van sommige psychologen bij het stellen van deze diagnose: ‘’Het is onzin als psychologen zeggen dat autisme te snel gediagnosticeerd wordt. Er zijn gewoon veel meer mensen die deze stoornis hebben dan wij voorheen wisten. Daarnaast is de manier van diagnose enorm op mannen ingesteld. Ik ken vrouwen die pas op vijftig jarige leeftijd een diagnose hebben ontvangen en dan gaan ze echt door een rouwproces. Want ze hebben hun hele jeugd niet begrepen waarom ze anders waren.’’

Om erachter te komen waarom vrouwen later gediagnosticeerd worden dan mannen spraken wij met Lara Wierenga, neurowetenschapper en onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is zij ook auteur van het Boek ‘Atlas van ons brein’. Ook spraken wij Anne die op late leeftijd haar ADHD-diagnose kreeg.

Carolien Rieffe over Autism Appreciation Week in de uitzending:

Over de auteur

Yara Lommen

Hi! Ik ben Yara, 20 jaar oud. Ik woon nu in het gezellige Utrecht, maar ben een Rotterdammer in hart en nieren. Ik ben geïnteresseerd in politiek, maatschappelijke kwesties en evenementen. Maar ik schrijf over van alles en nog wat. Ik hoop mij later te kunnen verdiepen in internationale politiek, maar houd voor nu mijn ogen open voor alles wat ik tegen kom.