Miljoenen vanuit de overheid naar meer onderzoek voor vrouwspecifieke aandoeningen

Miljoenen vanuit de overheid naar meer onderzoek voor vrouwspecifieke aandoeningen

Er is een groot gebrek aan kennis over vrouwspecifieke aandoeningen. Dat gebrek aan kennis zorgt voor hoge maatschappelijke kosten. WOMEN Inc. analyseerde de potentiële kostenbesparing en concludeert dat die veel hoger ligt dan 7,6 miljard per jaar.

WOMEN Inc. verklaart het gebrek aan de conservatieve inrichting van de zorg. Volgens haar organisatie is de gezondheidszorg van oudsher gebaseerd op het mannenlichaam. Vrouwen leven misschien langer, maar meer jaren in slechte gezondheid.

‘’We weten al lang dat het tekort aan kennis over het vrouwenlichaam een enorme impact heeft op het dagelijks leven van vrouwen. Wij hopen dat dit bedrag een nieuw kabinet laat inzien dat het gebrek aan kennis over het vrouwenlichaam geen individueel, maar een systemisch probleem is. Welke partijen ook gaan regeren, een Nationale Strategie Vrouwengezondheid in het regeerakkoord is echt een no-brainer.’’ aldus Emma Lok, directeur-bestuurder van WOMEN Inc.

Astrid Vollebregt en Judith Huirne de stichters en onderzoekers van het rapport: Maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen, spraken met minister Pia Dijkstra. Ze zijn erg tevreden dat de minister het als een serieus probleem ziet en er actie voor voert.

Over de auteur

Sammy jo Muller

Sammy Jo is 18 jaar oud en woont in Zoetermeer. Ze studeert journalistiek en is geïnteresseerd in politiek en maatschappelijke problemen. Mail: sammyjo.muller@student.hu.nl