Ook in Nederland aandacht voor Alzheimer tijdens de Wereldwijde Alzheimer Dag

Ook in Nederland aandacht voor Alzheimer tijdens de Wereldwijde Alzheimer Dag

Foto: Denise Ipema - Verwelkoming Bibliotheek Rijssen

Meer aandacht voor de ziekte Alzheimer en dementie. Om dit te bevorderen is er elk jaar op 21 september de Wereld Alzheimer dag. In Nederland worden op deze dag activiteiten gegeven en informatiebijeenkomsten om meer informatie te geven over deze ziekte. Mariët Velding, mantelzorgconsulent bij Evenmens, vindt het erg belangrijk dat deze dag bestaat.

“Het is belangrijk, want Alzheimer is natuurlijk een ziekte wat steeds meer voorkomt”, legt Velding uit. Ze legt uit dat hoe meer mensen op de hoogte zijn van Alzheimer en dementie, hoe beter het is. “Het wordt eerder herkent en mensen kunnen er beter mee omgaan.”

Genoeg aandacht of niet?

Velding vindt dat het nooit genoeg kan zijn: “Stel dat iemand met Alzheimer in een supermarkt komt en die is aan het zoeken naar iets. Dan zou het fijn zijn als iemand daar naar toe zou gaan en zou zeggen: ‘kan ik u hierbij helpen?.’”

Ze zegt dat het vaak zo is dat mensen even snel kijken wat ze zelf nodig hebben en dat het niet erg helpend is voor die mensen. “Eigenlijk zou iedereen een training, goed omgaan met dementie, van dementievriendelijk moeten volgen. Ook in winkels en in supermarkten. Dat zou het mooiste zijn.”

Misvattingen dementie

Ook in bibliotheek Rijssen is er een bijeenkomst georganiseerd waarin wordt uitgelegd hoe gedrag veranderd bij dementie en hoe mensen er omheen mee om kunnen gaan. De avond is voor mantelzorgers, belangstellenden en mensen die zelf dementie hebben.

Bij de bijeenkomst worden ook misvattingen aangekaart. Velding geeft een voorbeeld van iemand die boos wordt. “Mensen eromheen kunnen dan denken dat  die persoon uit het niets boos wordt”, vertelt Velding. Ze zegt dat het ergens vandaan komt.

“Ook wordt er weleens gedacht dat je geen gesprek kan voeren met iemand die dementie heeft. Je kan prima een gesprek voeren met iemand die dat heeft”, laat Velding weten. Ze legt uit dat mensen niet meer echt praten tegen mensen met dementie.

“Als je het hebt over het verleden dan kan je nooit de mist ingaan. Mensen weten nog dingen van vroeger”, legt ze uit. Verder vertelt ze dat je op het gevoel moet inspelen. “Dan vraag je bijvoorbeeld of iemand lekker heeft gegeten in plaats van wat die persoon gegeten heeft”, aldus Velding.

Bekijk hieronder de video van de informatiebijeenkomst over Alzheimer:

Over de auteur

Denise Ipema

Ik ben Denise Ipema, student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik lees, schrijf en teken graag in mijn vrije tijd. Voetballen doe ik ook graag.