De impact van een kruisbandblessure “Dat ik niet meer met mijn team kan voetballen vind ik erg zwaar”

De impact van een kruisbandblessure “Dat ik niet meer met mijn team kan voetballen vind ik erg zwaar”

Dijbeen in de fysio

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen twee keer zoveel kans hebben om een kruisbandblessure op te lopen zonder fysiek contact dan mannen, dit gebeurde ook Elisa. “Vrouwen hebben het zwaarder vanwege hun anatomie er staat namelijk meer druk op de pezen en spieren”, aldus sportarts Jessica Gal.

De gevolgen van een gescheurde kruisband kunnen verschillen afhankelijk van het niveau van de sporter en de behandeling. Voor recreatieve sporters en mensen die geen operatie ondergaan, kunnen de lange termijneffecten onder meer bestaan uit knieslijtage. “Je zult wat meer slijtage in je knie hebben waardoor je later misschien een nieuwe knie moet”, vertelt fysiotherapeut Léon Turlings. Wanneer je op hoog niveau voetbalt zijn de lange termijn gevolgen groter. Dan wordt vaak besloten te opereren. “Hierbij wordt er een pees van het bovenbeen gebruikt om een reconstructie te maken van de kruisband”, aldus Léon.

Elisa trainde vier keer per week bij ADO Den Haag met haar team. Na een half seizoen spelen scheurde haar kruisband en moest zij revalideren. In totaal heeft zij drie keer haar kruisband gescheurd en opnieuw moeten revalideren na haar operatie. “Er waren wel een paar momenten dat ik erg laag in mijn stemming zat, ik heb ook wel een moment gehad dat ik huilend de oefenzaal uitliep omdat het allemaal te veel werd.” Door haar blessure heeft ze ook haar club moeten opgeven. Elisa vindt het erger dat ze niet meer met haar team kan voetballen dan dat ze ADO heeft moeten opgeven.

In Nederland krijgen er elk jaar vierduizend voetballers te maken met voorste kruisbandletsel, volgens FC Kruisband. Het verhaal van Elisa laat zien hoeveel impact een kruisbandblessure op een beginnende voetballer heeft. Zij heeft dan ook haar voetbalcarrière moeten opgeven als gevolg van herhaalde kruisbandblessures.

Verslaggever Rosalie Dortland sprak met haar over de impact ervan op haar leven. Daarnaast sprak ze met fysiotherapeut Léon Turlings.

Over de auteur

Rosalie Dortland

Met een passie voor verschillende culturen, de wijde natuur, en het adresseren van ongelijkheid in de samenleving, is Rosalie Dortland een journalist die de stemmen van mensen wil laten horen. Ze creëert verschillende soorten journalistieke producties om mensen bewust te maken van maatschappelijke kwesties. Haar doel is om mensen bewust te maken van de complexiteit van maatschappelijke kwesties en hen aan te moedigen om na te denken over mogelijke oplossingen.