Gevangenenuitwisseling tussen Iran en Amerika: Verkeerde boodschap of een stap dichterbij vrede?

Gevangenenuitwisseling tussen Iran en Amerika: Verkeerde boodschap of een stap dichterbij vrede?

Foto van protesten in Iran, Pexels.com

Afgelopen maandag vond de gevangenenuitwisseling en vrijstelling van 5,6 miljard euro bevroren gelden tussen Iran en Amerika plaats. Dit gebeurde omdat de VS deze Amerikaanse burgers wil bevrijden en er vanuit Iran veel vraag was voor deze gevangenenuitwisseling. Amerika wil Iran hiermee incentiveren om meer te investeren in mensenrechtenontwikkelingen en verplicht Iran de 5,6 miljard euro uit te geven aan humanitaire doeleinden.

 

De VS geeft aan dat Iran de bevroren gelden alleen gaat gebruiken voor humanitaire doeleinden en dat er genoeg garantie is dat dit zal gebeuren.  De president van Iran geeft iets anders aan. “Dit geld is eigendom van het Iraanse volk, de Iraanse regering, dus de Islamitische Republiek van Iran zal zelf beslissen wat ze met dit geld gaat doen”, vermeent hij afgelopen week in een speech aan zijn landgenoten.

 

Na een jaar vol protesten in Iran, waarbij vrouwenrechten en mensenrechten door het Iraanse regime herhaaldelijk geschaad werden, met tot gevolge volgens Amnesty International zelfs “tientallen executies, waaronder kinderen”, laat deze ontwikkeling bij de Iraanse diaspora in Europa een nare smaak in de mond achter. “Dit voelt als een groen licht voor het regime om de onderdrukking voort te zetten, zowel binnen het land als door terrorisme naar het buitenland te exporteren. De gevolgen zijn dat wanneer de regering een Amerikaan ontvoert, het regime in ruil daarvoor een Iraanse regime-agent kan eisen”, aldus Mona Dolati, die vijf jaar geleden het land ontvluchtte.


Vermoedelijk hebben we het einde van deze kwestie nog niet gezien.
Om meer te vertellen over deze ontwikkeling hebben we Mona uitgenodigd in onze live-uitzending, die hieronder terug te zien is.

Over de auteur

Tobias ten Böhmer

Tobias ten Böhmer (1995) is een beginnend Slotstad-Journalist werkzaam in Zeist. Hij studeert Journalistiek aan Hogeschool Utrecht. Zijn missie is het objectief en kritisch brengen van nieuws, met een speciale passie voor de politiek.