Factcheck: Kans op overleven darmkanker groter door meer koffie te drinken

Factcheck: Kans op overleven darmkanker groter door meer koffie te drinken

Dat een bakje koffie lekker is weten wel meer mensen. Bij het ontbijt of na het eten tijdens het 8 uur journaal maar dat het ook kan helpen met het genezen en voorkomen van darmkanker is voor veel mensen nieuws. Dit bleek uit een onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Is dit wel een claim die klopt? Het is vooral belangrijk om te weten dat het onderzoek nog niet af is. Dus dat het wel vroeg is om dit van de daken te schreeuwen.

Darmkanker

Dat kanker een ziekte is die steeds meer voorkomt is geen geheim. Momenteel krijgt 1 op de 2 mensen in hun leven de diagnose kanker. Hiervan is darmkanker de meest voorkomende soort kanker. Vorig jaar (2023) kregen ongeveer 12.000 mensen darmkanker. Ook overlijden er heel veel mensen aan darmkanker, dit maakt het de tweede soort kanker waar de meeste mensen aan overlijden. Wanneer je op tijd de klachten ervan herkent en hierdoor vroeg gediagnosticeerd kan worden, dan is de overlevingskans er groot. Alleen veel mensen komen er te laat achter en hierdoor verkleind de overlevingskans van 95% naar 13% volgens de Maag, lever en darm stichting.

Statement koffie vergroot kans op overleven darmkanker

Waar komt dit statement eigenlijk vandaan? Op verschillende websites zoals Linda.nl en Vriendin.nl werd het volgende statement afgelopen weken gemaakt: ‘Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers die meer dan vier koppen koffie per dag dronken, tegenover deelnemers die minder dan twee koppen dronken, 32 procent minder kans hadden op terugkeer van darmkanker na afloop van de behandeling. ‘De kans op overlijden door darmkanker nam ook af bij deze deelnemers.’ Dit is de tekst die gepubliceerd is door Linda.nl. Dit is ook de samenvatting van het onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het voordeel van deze oplossing is dat koffie drinken een toegankelijke manier is om voor mensen te proberen om darmkanker te voorkomen.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds schreef dit over het onderzoek: Onze voeding heeft meer invloed op kanker dan we denken. Eerder hebben we gezien dat er sterk bewijs is dat koffie de kans op lever- en baarmoederkanker verkleint. Dat er ook een sterk verband is tussen koffie en de overleving van darmkanker is goed nieuws. Wij drinken in Nederland graag koffie, dus meer koffie drinken is voor veel mensen haalbaar. Wij blijven dit onderzoeken om iedereen te helpen met richtlijnen voor gezonde voeding en leefstijl.’

Was het onderzoek klaar?

Mensen motiveren om koffie te drinken terwijl om darmkanker te voorkomen is best wel een grote stap omdat koffie ook minder gezonde kanten heeft. Daarnaast lijkt het alsof het onderzoek niet helemaal af is. Linda Sumner van het KWF vertelt ons ‘Het was al bekend dat koffie beschermt tegen bepaalde soorten kanker zoals baarmoeder- en leverkanker. ‘Wel lees je dat het onderzoek nog niet klaar is.’

Conclusie

Dat er een verband is tussen koffie drinken en soorten kanker is wel duidelijk geworden. Zowel Het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding en het KWF als het Wereld Kanker Onderzoek Fonds hebben dezelfde mening. Koffie kan in vrij grote hoeveelheden helpen met het voorkomen of zelfs soms verhelpen van darmkanker en andere kankersoorten. Alleen is dit onderzoek nog niet klaar. Ze zijn er neutraal in dat het nog een lopend onderzoek is, alleen is kanker een enorm belangrijk onderwerp en zijn veel mensen er bang voor. Dus moet je dan wel de tip om meer koffie te drinken verspreiden als het nog niet een afgerond onderzoek is.

Over de auteur

Beaudille van der Houwen

Beaudille van der Houwen ( 2002 ) is een eerstejaarsstudent aan de school van journalistiek. Ze is geboren in Zoetermeer en woont in Utrecht. Ze is een journalist die voornamelijk geïnteresseerd is in psychologie en taboe doorbrekende journalistiek.