De effecten van van het vape verbod

De effecten van van het vape verbod

Foto: Pixabay

Keden Huber kocht elke week een nieuwe vape. Voor haar is het nieuwe e-sigaretten met smaakjes verbod het duwtje dat ze nodig had om te stoppen. “Ik sprak met mezelf af: als het verbod er komt, haal ik geen nieuwe vapes meer”, vertelt ze. Ze is zich bewust van de mogelijkheden om E-sigaretten met een smaakje te verkrijgen, maar het verbod geeft haar net die drempel die ze nodig heeft. Ze merkt dat mensen in haar omgeving wel de stap hebben gemaakt om ze illegaal te verkrijgen.

Ze is naast vapes wel meer op zoek naar vervanging en rookt nu af en toe een sigaret. Of het verbod voor haar profijt heeft gehad is ze nog niet over uit. Keden Huber baart zich wel zorgen over de jonge kinderen die met vapes aan de haal gaan.

Esther Croes, epidemioloog bij Trimbos Instituut, legt aan Radio NPO1 uit waarom de trend van jonge kinderen die vapen een zorgwekkende is. “Wij maken ons zorgen. De meeste vapes bevatten nicotine en dat is een zeer verslavende stof. Eenmaal verslaafd aan roken, kom je daar ontzettend lastig van af. En hoe jonger een kind in aanraking komt met nicotine, des te sneller treedt die verslaving op. Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken. Dat is dramatisch snel”, aldus Croes.

De hersenen zijn vol in ontwikkeling tot je 24e. Het gebruik van Nicotine verstoort de groei van de hersenen. Dit kan resulteren in een lage concentratiegehalte en moeite met impulscontrole. Nederland telt per jaar 20.000 tabak-gerelateerde sterfgevallen. Een verslaving aan nicotine ontwikkelen op zo een jonge leeftijd is dus niet verantwoord.

Naast gevaar voor nicotine zitten er nog andere giftige stoffen in de e-sigaretten met smaakjes. Er kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Op de korte termijn kan het zorgen voor hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk en misselijkheid.

Dat vapen een groot probleem dreigt voor de jongeren in Nederland blijkt. Goede regelgeving is daardoor erg belangrijk. Of het nieuwe verbod ook echt helpt, kun je zien in de onderstaande reportage.

Over de auteur

Sammy jo Muller

Sammy Jo is 18 jaar oud en woont in Zoetermeer. Ze studeert journalistiek en is geïnteresseerd in politiek en maatschappelijke problemen. Mail: sammyjo.muller@student.hu.nl