Wetenschappers en sterrenkundigen maken zich zorgen: lichtvervuiling dooft de sterren

Wetenschappers en sterrenkundigen maken zich zorgen: lichtvervuiling dooft de sterren

Foto: Emma Daverveld

Er schijnt steeds meer kunstlicht, op veel verschillende plekken. Licht geeft ons een gevoel van veiligheid in het donker, maar overmatig gebruik van kunstlicht heeft negatieve effecten op onze omgeving en op ons. Verkeerslichten, grote steden en kassen. Het zijn allemaal oorzaken van lichtvervuiling. Wetenschappers en sterrenkundigen maken zich zorgen, over twintig jaar is het heelal mogelijk niet meer zichtbaar.

‘Wij als mensen maken natuurlijk steeds meer licht, er gebeurt steeds meer en er komen steeds meer mensen op aarde. Dat betekent ook steeds meer lantaarnpalen, die vervolgens ook nog in de nacht blijven branden,’ zegt fysicus Jan Kuperus. Verkeerslichten is nog maar één oorzaak van de grote hoeveelheid lichtvervuiling. Ook kassen, grote steden en reclameborden zijn er onderdeel van.

Het licht van de sterren is heel zwak, het zijn namelijk kleine puntjes van heel ver weg. Op aarde maken wij zoveel licht, dat de atmosfeer dat licht verstrooit. De ‘zwakke’ sterren kunnen niet meer door de atmosfeer heen prikken. Lichtvervuiling is niet alleen slecht voor onze omgeving, maar ook voor onze gezondheid. Melatonine, ook wel slaaphormoon genoemd, wordt aangemaakt wanneer het donker is en zorgt er dus voor dat je in slaap valt. Doordat er steeds meer kunstlicht is, wordt er dus minder melatonine aangemaakt en slapen we dus minder.

Voor nieuwe studenten natuur- en sterrenkunde wordt het ook lastiger gemaakt. ‘Het is nog wel mogelijk om het met telescopen te kunnen zien, maar het maakt de drempel gewoon hoger’, zegt student natuur- en sterrenkunde Lisette Helder, ‘mensen worden uiteindelijk minder snel getriggerd om de studie te gaan doen als er niks meer te zien is.’

‘Het is ontzettend leuk om te ontdekken wat er buiten de wereld is, dat is niet iets wat je zomaar kan doen. Als je de sterren niet meer kan zien, zou dat je zo beperken in wat je kan leren over dingen om ons heen.’

Bekijk hier de videoreportage:

Over de auteur

Emma Daverveld

Mijn naam is Emma (2004) en ik studeer journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Ik kom uit Brabant maar ik woon nu op mezelf in Zeist. Deze studie past goed bij mij omdat ik ontzettend nieuwsgierig ben en ik sta open voor nieuwe dingen, ik vind het dus ook erg leuk om hier over te schrijven. Ik weet nog niet precies welke richting ik op wil maar deze studie is al een goed begin!