Mahmoud vluchtte voor de burgeroorlog in Syrië: “Hoe durf ik nou om zo met een boot van Turkije naar Griekenland te gaan?”

Mahmoud vluchtte voor de burgeroorlog in Syrië: “Hoe durf ik nou om zo met een boot van Turkije naar Griekenland te gaan?”

In 2015 vluchtte Mahmoud* op negentienjarige leeftijd voor de burgeroorlog in Syrië, en koos hij ervoor om naar Nederland te komen. Inmiddels woont de zevenentwintigjarige Syriër al acht jaar in Nederland, en combineert hij een opleiding en een baan in dezelfde sector. De herinneringen aan zijn vertrek uit Syrië en zijn komst naar Nederland staan echter nog steeds helder op zijn netvlies, blijkt al snel als hij erover begint te praten.

Door de burgeroorlog in Syrië moet Mahmoud zich in 2015 melden bij het Syrische leger, waardoor hij ervoor kiest om naar Europa te trekken. In eerste instantie twijfelt hij nog over zijn eindbestemming, want Duitsland en Zweden komen ook naar voren als mogelijk opties. Uiteindelijk is er een doorslaggevende factor: “Ik vond Nederland gewoon hartstikke goed, omdat een vriend en een neef van mij hier wonen. Als jij familie of kennissen in een land hebt, dan is dat beter dan een land waar jij niemand kent.”

De overgang naar Nederland bracht voor Mahmoud vanzelfsprekend de nodige veranderingen met zich mee: “Het leven in Nederland is anders, ik kan een voorbeeld nemen over de cultuur. In Syrië is er vaak een informeler concept van tijd, een afspraak kan flexibel zijn. Als wij een afspraak hebben om vijf uur, dan kom ik om half zes en dit is helemaal niet erg. Maar in Nederland is vijf uur gewoon vijf uur. Niet alleen voor werk, maar ook voor andere afspraken.”

In het onderstaande audiofragment vertelt Mahmoud in gesprek met verslaggever Joost Berendsen van Spotlight uitgebreider over zijn herinneringen aan de burgeroorlog in Syrië en zijn vertrek naar Nederland:

*De volledige naam van de geïnterviewde is bekend bij de redactie.

Over de auteur

Joost Berendsen

Joost Berendsen (23) is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Als beginnend journalist doet hij verslag voor Spotlight over uiteenlopende onderwerpen.