Factcheck: Hoe slecht zijn megastallen voor dieren?

Factcheck: Hoe slecht zijn megastallen voor dieren?

Het aantal megastallen in Nederland blijft groeien. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.  Dit baart zorgen in de tweede kamer, die juist wil dat er een afname komt. De Partij voor de Dieren zegt dat de megastallen een gevaar vormen voor het dierenwelzijn.

 Claim: Megastallen vormen een gevaar voor het dierenwelzijn.

Afgelopen jaar waren er al 1065 megastallen in Nederland en dit aantal blijf alleen maar groeien. Maar wat is eigenlijk een megastal? Een megastal is een stal die aanmerkelijk groter is dan een gangbare stal. In zo’n megastal passen wel 7.500 vleesvarkens of 220.000 vleeskuikens. Door het aantal dieren per vierkante meter zijn er veel vragen over het dierenwelzijn in de stallen. De Partij voor de Dieren heeft hierover in hun partijprogramma het volgende standpunt: ”Megastallen vormen een gevaar voor het dierenwelzijn, de volksgezondheid en het milieu. Wij zijn dan ook zeer bezorgd over de opkomst van megastallen in Nederland en willen een stop op de ‘megamorfose’ van ons landschap.”

De Partij voor de Dieren laat weten dat uit een onderzoek van de universiteit in Wageningen blijkt dat megastallen een slechte invloed hebben op het welzijn van de dieren; ”Grote hoeveelheden dieren die dicht op elkaar leven vormen een verhoogd risico op ziektes zoals de vogelpest, Q-koorts, MRSA en stafylokokken.” De woordvoerder van Wakker Dier (een organisatie die zich inzet voor het bevorderen van het welzijn van dieren in de veehouderij in Nederland) laat weten dat megastallen zeer slecht zijn voor het dier. Zo hebben ze minder ruimte en ervaren ze meer stress, waardoor de houders van de megastallen zelf de staarten van varkens moeten verwijderen omdat ze het anders bij elkaar doen. Ook zijn er aanzienlijk veel branden in megastallen, waardoor er al meer dan 10 miljoen dieren om het leven zijn gekomen, aldus Wakker Dier.

Fleur Hoorweg is onderzoeker dierengezondheid en dierenwelzijn op de Universiteit van Wageningen. Ze laat weten dat als de veehouders meer dieren gaan houden, er minder aandacht per dier is dan in een kleinere stal. Het is makkelijker om dieren te zien als individu, en op deze manier voor ze te zorgen. Dus; medicijnen geven om te kijken of een dier goed eet. Als je een risicoanalyse maakt is het dus moelijker om voor zo veel dieren tegelijk, zoals in een megastal gebeurd, te zorgen. Maar het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat een megastal slecht is voor de dieren. Het ligt er ook aan hoe je het zelf als veehouder doet. Met hoeveel mensen werk je bij een megastal? Heb je zelf de juiste technologie zoals camera’s of andere systemen die de dieren goed in de gaten houden. Als je genoeg personeel hebt en de juiste materialen zou het niet anders moeten zijn dan een kleinere stal.

 

Een belangrijk aspect is ook huisvesting, voor goed dierenwelzijn zijn er een aantal aspecten in de huisvesting heel belangrijk, ten eerste heb je de vijf vrijheden.  De Britse Farm Animal Welfare Council heeft de voorwaarden in 1993 uitgewerkt tot de vijf vrijheden. Dieren zijn vrij van honger en dorst, van ongemak, van pijn, angst en stress en dieren zijn vrij om normaal gedrag te vertonen. Deze vijf aspecten zijn belangrijk om een indicatie te geven over het welzijn van de dieren. Hoorweg laat ook weten dat het best lastig is om aan deze aspecten te voldoen, ”hoe groter de stal wordt, hoe vaker we zien dat het meer een soort technische aangelegenheid wordt en dan is het best wel heel lastig om aan die principes te voldoen. Gelukkig zien we in Nederland dat het best goed wordt gedaan. Maar op veel punten valt er nog winst te behalen bij de megastallen.”

Conclusie

 Kortom, je kan wel stellen dat de megastallen in Nederland nog veel vooruitgang kunnen boeken met de vooruitgang van het dierenwelzijn. Door de hoge aantallen van dieren die in een megastallen is er minder aandacht voor het individuele dier en komt daardoor het welzijn van de dieren in het geding. De megastallen kunnen wellicht even goed voor het welzijn van de dieren zijn als een normale stal, maar alleen als je voldoende en het meest gekwalificeerde personeel, hebt die het beste voor hebben met het totale welzijn van dieren. Helaas is dit in Nederland meestal niet het geval, en vormt het belabberde welzijn een gevaar voor de dieren.

 

 

 

Over de auteur

Wester Schoorl

Wester Schoorl(20) jaar jong zit aan zijn eerste jaar op het HU en wilt heel graag een topjournalist worden. Zijn interesses liggen bij sport en onderzoeksjournalistiek maar ook andere aspecten van de journalistiek vindt hij interessant. Hij vindt het belangrijk dat meer mensen het nieuws lezen en hier gaat hij ook voor zorgen.