Factcheck: zijn windmolens echt zo slecht als FvD beweert?

Factcheck: zijn windmolens echt zo slecht als FvD beweert?

windmolens Foto: pexels

Afgelopen maandag haalde Gideon van Meijeren in een fragment van Thierry Baudet zijn talkshow ‘Forum Inside’ aan dat windmolens nog slechter zijn dan gedacht. In een debat is te zien dat Van Meijeren vertelt dat windturbines schadelijk zijn. Ze zouden volgens hem slecht zijn voor de natuur in de Noordzee en ontzettend veel chemisch afval opleveren. Maar zijn windmolens echt zo slecht voor de natuur zoals FvD beweert?

Claim:

In de titel van de talkshow die op YouTube staat het volgende: “Euroverkiezingen, windmolens nog slechter dan verwacht en TOTALE CONTROLE over ons geld?”

In de titel wordt dus eigenlijk al geclaimd dat windmolens slecht zijn. Vervolgens wordt er een fragment getoond waarin Van Meijeren vertelt wat de schadelijke gevolgen voor windmolens in de Noordzee zouden zijn. De natuur in de Noordzee lijdt volgens Van Meijeren ernstig aan de gevolgen van windturbines. Daarnaast vertelt hij dat er jaarlijks duizenden vogels doodgaan door de wieken van windmolens. Veel negatieve uitspraken over windmolens dus. Maar zijn ze echt zo slecht als van Meijeren beweert?

Hoe zit het?

Windmolens kunnen inderdaad een invloed hebben op het leefgebied van dieren. Daarom wordt er goed gekeken naar waar de windmolens worden geplaatst. In de zogeheten Natura 2000 gebieden, gebieden waar vogels veilig moeten kunnen leven, worden niet zomaar windmolens gezet. In aanvliegroutes en fourageerplekken (plekken waar vogels eten). Ongelukken met vogels gebeuren wel veel: volgens Amsterdam Wind zorgen 1800 windmolens in Nederland naar schatting voor 50.000 dode vogels per jaar. Dat lijkt veel, maar relatief gezien valt het mee. In verkeersongevallen sterven namelijk per jaar zo’n 2 miljoen vogels. Maar betekent dit dat windmolens ook daadwerkelijk schadelijk zijn voor de natuur?

Rijksoverheid onderzoekt de gevolgen van windmolens op de natuur. Zij zeggen dat vogels en vleermuizen hun leefgebied niet meer herkennen door de windparken. Ze schrikken van de wieken en wijken uit naar ander gebied. Dit kost meer energie voor de dieren waardoor ze risico’s lopen om dood te gaan.

Ook kunnen de windturbines invloed hebben op vissen en zeezoogdieren volgens Rijksoverheid. Zeehonden ervaren bijvoorbeeld gevolgen bij de bouw van de windparken. Geluidsoverlast van de bouw zorgt ervoor dat de dieren tijdelijk naar ander gebied trekken om daar te kunnen leven. Omdat ze net als vogels moeten uitwijken naar ander leefgebied, is het voortplanten en overleven lastiger. Uit onderzoek van Wageningen University blijkt dat bruinvissen ook overlast ervaren van de windmolens. Oprichter van ReefSystems Jesse de Bont, een bedrijf dat biodiversiteit in zee bevordert, geeft aan dat windmolens onderwater ook veel gevolgen hebben. “Onderwatergeluid kan letsel aanrichten bij bruinvissen. De vissen kunnen directe gevolgen ervaren. In de heilocaties kunnen vissen fysiek letsel oplopen met als gevolg de dood. Maar ook hier geldt dat de vissen vaak uitwijken en dat zorgt voor verminderde opname van voedsel. Windmolens hebben dus wel degelijk gevolgen voor de natuur in de Noordzee.”

Conclusie

Van Meijeren heeft in zekere zin gelijk: windmolens kunnen schadelijk zijn voor de natuur. Echter lijken de daadwerkelijke gevolgen best mee te vallen: het aantal vogels dat overlijdt aan de gevolgen van windmolens is relatief klein. Maar helemaal gelijk heeft FvD niet. In hun titel van de YouTube video beweren ze dat windmolens nóg slechter zijn dan verwacht. Ze refereren hier naar de uitspraken van Van Meijeren, maar windmolens zijn niet per se slecht. Voor het energieprobleem in Nederland is het een goede oplossing, omdat het meer oplevert dan dat het kost. Daarom klopt de claim in de titel niet helemaal, maar de uitspraken van Van Meijeren zijn niet volledig onwaar.

 

 

 

 

Over de auteur

Daphne Damen

Ik ben Daphne Damen, 19 jaar oud en journalist voor SvJmedia. Ik schrijf verschillende verhalen en heb een brede interesse: van maatschappelijke thema's tot sport.