Jongeren blijven politiek betrokken ondanks dalend vertrouwen

Jongeren blijven politiek betrokken ondanks dalend vertrouwen

Bron: Femke Hoogland

De verkiezingen komen eraan, wat betekent dat het debatseizoen in volle gang is. Zo ook bij de Universiteit Tilburg waar op maandagavond 6 november, de zaal langzaam vol loopt, terwijl de sprekers van verschillende politieke partijen zich aan het voorbereiden zijn op het debat.

De opkomst was groter dan ooit tevoren, ‘Bij de Provinciale Statenverkiezingen hadden wij honderd aanmeldingen, dat was al meer dan ooit, nu hebben we meer dan driehonderd aanmeldingen!’, laat een van de organisatoren weten. Dat de opkomst onder jongeren rondom politiek steeds groter lijkt te zijn, valt Frank van Leeuwen, de voorzitter van het debat, ook op: ‘Ik had niet verwacht dat er zoveel jongeren zouden zijn, maar vooral niet dat ze zo betrokken waren bij de politiek’.

Ook bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen was de opkomst van jongeren tussen de 18 en 35 jaar groter dan vier jaar geleden, namelijk 150.000 jongeren meer. Maar het vertrouwen in de politiek is daarentegen bij de jongeren flink afgenomen. Uit cijfers die door het CBS gepubliceerd zijn, blijkt dat in het laatste kwartaal van 2022, slechts 25% procent van de mensen vertrouwen heeft in de Tweede Kamer. Dit is het laagste percentage sinds 2012. Ook een student die bij het verkiezingsdebat van Universiteit Tilburg was, heeft niet veel hoop in de politiek: ‘Ik heb het idee dat het vooral veel praten is, maar weinig dat daadwerkelijk wordt uitgevoerd.’

Dus vanwaar de steeds grotere opkomst, terwijl het vertrouwen zo laag is? Voor jongeren staat op dit moment veel op het spel. In de verkiezingen is de rente op het leenstelsel een belangrijk onderwerp, en ook de woningnood die op dit moment flink onder de jongeren speelt. Van Leeuwen, merkt dit ook op: ‘Toen ik vroeger een huis wilde kopen was het al moeilijk, nu is het voor jongeren meer een lot uit een loterij.’ Jongeren bij het verkiezingsdebat in Tilburg voelen de druk van de aankomende verkiezingen. Zo beaamd een van de bezoekers: ‘Ik heb het gevoel dat de aankomende verkiezingen een van de belangrijkste is voor onze toekomt, er moet iets veranderd worden!’

Wil je meer weten wat de zorgen onder jongeren zijn in aanloop naar de verkiezingen? En hoe willen de politieke partijen ermee omgaan? Bekijk dan de onderstaande reportage.

Over de auteur

Femke Hoogland

Hi, mijn naam is Femke! Schrijven is een grote passie van mij. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om gehoord te worden en ik wil mijn verhalen gebruiken om de verhalen van anderen te vertellen en hun stem te versterken. Liefst wil ik daar later mee doorgaan, of het nu in de journalistiek of filmindustrie is!