Factcheck: Gaat AI steeds meer energie kosten?

Factcheck: Gaat AI steeds meer energie kosten?

Afbeelding: Pexels

AI wordt een steeds groter onderdeel in onze maatschappij, we kunnen de wereld zonder AI niet meer bedenken. De kunstmatige intelligentie, die je kunt gebruiken voor onder andere teksten, beelden en muziek, is sinds vorig jaar een groot hulpmiddel geworden onder de bevolking. Er zitten veel voordelen aan de kunstmatige intelligentie, zoals het verduurzamen van de medische wereld. Hoewel er veel voordelen aan zitten, zijn er ook veel nadelen zoals het energieverbruik dat geleverd moet worden tijdens het gebruik.

Doordat er veel voordelen aan vast zitten betekent niet dat het ook gelijk voordelen voor alles heeft. Dit meldt AG Connect in het artikel ‘AI gebruikt straks evenveel elektriciteit als Nederland.’ Hierin claimt Alex de Vries, expert op het gebied van technologie op de Vrije Universiteit Amsterdam, ‘kijkend naar de groeiende vraag naar AI-diensten is het zeer waarschijnlijk dat het energieverbruik gerelateerd aan AI de komende jaren aanzienlijk zal toenemen.’

Kunstmatige intelligentie is in onze maatschappij niet meer weg te denken, we gebruiken het voor bijvoorbeeld om opdrachten te maken maar denk ook aan het maken van video’s. Veel technologiebedrijven zoals Microsoft hebben een steun in 2023 voor AI sterk vergroot, onder invloed van de succesvolle lancering van ChatGPT. Die lancering heeft in twee maanden tijd 100 miljoen gebruikers bereikt. Er zitten veel voordelen aan het gebruik van kunstmatige intelligentie, zoals het verduurzamen van de medische wereld en het zal de werknemers veel tijd gaan besparen. Aan de andere kant zitten er ook nadelen aan, denk aan de groeiende vraag naar AI-diensten waardoor het energieverbruik blijft toenemen. De snelle ontwikkelingen roepen zorgen op voor het energieverbruik en de milieueffecten ervan.

‘Er zijn zoveel voordelen aan kunstmatige intelligentie, dat het te veel is om op te noemen. AI is goed in het zien van patronen en data sets die voor ons mensen te groot zijn om te begrijpen,’ verteld Pepijn de Reus, onderzoeker naar artificial intelligence. ‘Helaas zitten er ook veel nadelen aan. Ten eerste begrijpen wij vaak niet hoe AI werkt, we weten hoe het model werkt en welke data het model krijgt maar de uitkomsten zijn vaak voor ons niet duidelijk.’

‘Om in te gaan op die nadelen, kunstmatige intelligentie wordt getraind op basis van data en maakt continu berekeningen hoe het net iets beter en ook slimmer kan worden, dit kost ontzettend veel energie’, verteld Pepijn. Die berekeningen worden namelijk gemaakt in grote datacenters, en die consumeren heel erg veel stroom.’

Er zijn situaties waarin AI ook het energieverbruik kan verminderen. Onlangs is AI toegepast om het energieverbruik van gebouwen te verminderen, in dat geval kan AI dus ook helpen met het reduceren van energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen.

OpenAI schat in dat de hoeveelheid rekenkracht die wordt gebruikt bij het trainen van de grootste modellen meer dan 300.000 keer zo groot is geworden in vergelijking met 2012. Daarnaast vertellen zij dat die rekenkracht een belangrijk onderdeel is geweest van de vooruitgang op het gebied van AI, en dat het de moeite waard is.

Joule geeft aan dat bij elke opdracht die je door ChatGPT laat doen, een stroombehoefte van 6,5 kW per server zou zijn. Dit zou een dagelijks elektriciteitsverbruik van 80 GWh zijn en een jaarlijks verbruik van 29,2 TWh. New Street Research kwam tot een vergelijkbare schatting, wat suggereert dat Google 400.000 servers nodig zou hebben, wat kan leiden tot een jaarlijks verbruik van 22,8 TWh. De hele ICT-sector stoot tussen de 2 en 4 procent uit van de totale CO2-uitstoot wereldwijd, dit laat DataNews weten.

Conclusie

Het is dan niet ondenkbaar dat het energieverbruik de komende jaren zal gaan toenemen. Als je bedenkt dat AI pas in de kinderschoenen staan, betekent dit dat het nog veel meer toepassingen gaat krijgen. Zodra bedrijven klaar zijn met experimenteren van nieuwe instrumenten als ChatGPT, zou het mogelijk kunnen zijn dat de CO2-uitstoot zal verminderen maar dat is zeker nu nog niet te zien. Hieruit blijkt dus dat de stelling, ‘kijkend naar de groeiende vraag naar AI-diensten is het zeer waarschijnlijk dat het energieverbruik gerelateerd aan AI de komende jaren aanzienlijk zal toenemen,’ klopt dan ook wel degelijk.

Over de auteur

Emma Daverveld

Mijn naam is Emma (2004) en ik studeer journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Ik kom uit Brabant maar ik woon nu op mezelf in Zeist. Deze studie past goed bij mij omdat ik ontzettend nieuwsgierig ben en ik sta open voor nieuwe dingen, ik vind het dus ook erg leuk om hier over te schrijven. Ik weet nog niet precies welke richting ik op wil maar deze studie is al een goed begin!