Uitspraak Wilders onjuist: Telegraaf maakt miscalculatie over asielopvang

Uitspraak Wilders onjuist: Telegraaf maakt miscalculatie over asielopvang

Op 25 maart plaatste Geert Wilders de volgende tweet: ‘8000 asielzoekers in meer dan 50 luxe hotels en vakantieparken: kosten 4 miljoen euro per week. Dit moet stoppen. Daarom: #PVV!’ Het statement wordt door Wilders gemaakt naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf. Maar klopt het echt dat er 4 miljoen per week wordt uitgegeven?

Om hierop in te gaan, is het van belang eerst te definiëren waar het hier nu precies om gaat. Normaal gesproken worden asielzoekers opgevangen in asielzoekerscentra verspreid over heel Nederland. Echter kunnen veel AZC’s de overvloed aan asielzoekers niet een plek geven. Daarom zijn er ‘noodopvangen’ opgezet door het COA (Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers), in de vorm van hotels, vakantieparken, leegstaande kantoren en zelfs schepen. De gemiddelde kosten voor de opvang van een asielzoeker zijn volgens de site van de Rijksoverheid normaal gesproken 76,60 euro per dag. Volgens Edward Ernst, woordvoerder bij CAO, zijn de gemiddelde kosten per asielzoeker in een noodopvang verdubbeld. ‘Asielzoekers kunnen in een noodopvang vaak niet zelf koken, daarom moet het CAO het eten zelf verzorgen. Ook heeft tijd ermee te maken. Hoe korter de opvang, hoe meer het kost. Al dit stapelt al gauw op.’

4 Miljoen per week?

De cijfers waar De Telegraaf haar 4 miljoen op baseert, gaat om het standaardtarief voor het opvangen van een asielzoeker, vermenigvuldigd met 8000. Dit getal vermenigvuldigen ze vervolgens nog eens met zeven en dan kom je uit op ongeveer 4.2 miljoen euro per week. Maar zoals eerder genoemd, is er bij een noodopvang spraken van een verdubbeling van die 76,60 euro. Dus wanneer je dezelfde berekening maakt als De Telegraaf en dat bedrag dan verdubbeld kom je eerder uit op ongeveer 8,5 miljoen euro per week in plaats van de voorheen genoemde 4,2 miljoen. Dit betekent dat de kosten per persoon in een noodopvang op kunnen lopen tot 53.000 euro per jaar. Wel is dit uiteindelijk niet meer dan een schatting. Het COA maakt geen specifieke cijfers openbaar van de kosten in een noodopvangen. ‘Het is inderdaad veel geld. Verder kunnen wij geen specifieke cijfers geven. De hotel en vakantieparkenbranche is nu eenmaal zeer competitief. Daarom zijn deze cijfers bedrijfsgevoelige informatie’, zegt Ernst. Een exact getal zullen we dus nooit te zien krijgen.

Locaties

Ook wordt er in de tweet van Wilders en het artikel van De Telegraaf een claim gedaan over het aantal noodopvangen en asielzoekers die op deze locaties worden opgevangen. Onderaan het artikel van De Telegraaf staat dan ook een interactieve kaart waar je precies kan zien waar de noodopvangen zijn en of het gaat om een hotel of vakantiepark. Ook is hier precies te zien hoeveel bedden er per plek beschikbaar zijn. Deze kaart is vrijwel een kopie van de locatiezoeker van het CAO zelf en de informatie komt ook overeen tussen de twee. Dit stuk van de claim klopt dus wel.

Conclusie

Zowel de tweet van Wilders als het artikel van De Telegraaf bevatten onjuistheden. Hoewel het aantal asielzoekers en noodopvangen klopt, is de schatting van de wekelijkse kosten onjuist. De Telegraaf heeft de verkeerde cijfers gebruikt bij het opstellen van hun claim. In plaats van ongeveer 4,2 miljoen komen de daadwerkelijke kosten eerder uit op 8,5 miljoen per week. Een verdubbeling van wat er in De Telegraaf beschreven staat. Het betreft echter alleen een schatting. Specifieke kosten van noodopvangen zijn niet openbaar beschikbaar. Bovendien verschillen de kosten in de realiteit ook nog eens per locatie. Zo moet het COA per hotel of vakantiepark verschillende afspraken maken over tarieven. Ook is er volgens Edward Ernst geen contact opgenomen met het COA door De Telegraaf voor het maken van deze claim.

Over de auteur

Guus Hardon

Guus Hardon (20), is een gedreven student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft een brede interesse in de journalistiek en houd zich bezig met het creëren van een effectieve redactie.